Search

Modul 10: Kako i koliko često treba da mjerim šećer u krvi?

Modul 10: Kako i koliko često treba da mjerim šećer u krvi?

Što da radim ako mi je šećer u krvi nizak? Što da radim ako mi je šećer u krvi visok? Što je to HbA1c (tromjesečni šećer)? Odgovore na ova i slična pitanja daje Edukacijski audio CD ”Moj život sa inzulinom” za osobe sa dijabetesom koji je realizovao magazin VitalPlus uz pomoć kompanije Novo Nordisk, s ciljem unapređenja prevencije komplikacija dijabetesa kroz poboljšanje komunikacije i saradnje pacijenata i zdravstvenih radnika u izboru i pridržavanju odgovarajuće terapije za dijabetes.

Za slušanje pritisnite strelicu:

 Modul 10: Kako i koliko često treba da mjerim šećer u krvi?

Pripremio: Prim. dr. Pero Marić

Na temelju Vašeg zdravstvenog stanja, Vaših životnih navika i terapije koju trenutno koristite, Vaš liječnik će vam preporučiti kada i koliko često treba da mjerite glukozu (šećer) u krvi. Medicinska sestra će Vas obučiti kako da koristite glukometar i kako da pravilno vodite dnevnik samokontrole.

Za dobru kontrolu, vrijednosti glukoze u krvi općenito bi trebalo da se kreću između 4 i 7,5 mmol/L (milimola po litru). Međutim, Vaše vrijednosti mogu se nešto razlikovati, jer to ovisi o brojnim čimbenicima. Stoga je bitno da razgovarate sa svojim liječnikom i upitate ga na kojoj razini bi trebalo da bude Vaš šećer u krvi.

 

Što da radim ako mi je šećer u krvi nizak?

Hipoglikemija je stanje niske razine šećera u krvi. Može se desiti ukoliko se ne uskladi doza inzulina s tjelesnom aktivnosti i ishranom. Primjerice, ukoliko uzmete veću dozu inzulina ili imate više tjelesne aktivnosti ili ukoliko manje jedete nego inače. Također se može javiti ukoliko pijete alkohol, ako ste pod stresom ili ste bolesni. Prvi znaci hipoglikemije su znojenje, ubrzan rad srca, drhtavica, glad, bljedilo i vrtoglavica. Ukoliko razina šećera u krvi i dalje pada mogu se javiti neprikladno ponašanje, zijevanje, smetnje koncentracije i vida, glavobolja…

Ukoliko osjetite simptome pada šećera, izmjerite šećer u krvi. Ako je hipoglikemija srednje jaka, pojedite dodatni obrok ugljikohidrata (jednu voćku ili čašu mlijeka ili malo kruha). Ako je hipoglikemija teža, uzmite žličicu šećera i pojedite dodatni obrok ugljikohidrata.

U rijetkim slučajevima može se desiti teška hipoglikemija, kada se može javiti neprikladno ponašanje, agresivnost i odbijanje hrane, pa i gubitak svijesti. Tada je potrebna tuđa pomoć. Zato je potrebno da osobe s kojima živite ili provodite dosta vremena budu upoznate kako Vam mogu pomoći u slučaju takve situacije. O tome kako Vam mogu pomoći mogu naučiti od vašeg liječnika, u udrugama oboljelih od dijabetesa ili iz brošura.

 

Što da radim ako mi je šećer u krvi visok?

Hiperglikemija je stanje visoke razine šećera u krvi.Također se može desiti ukoliko se ne uskladi doza inzulina s tjelesnom aktivnosti i ishranom. Primjerice, ukoliko preskočite dozu ili uzmete manju dozu inzulina, ako imate manje tjelesne aktivnosti ili ukoliko više jedete nego inače. Također se može javiti ukoliko trenutna terapija koju uzimate za dijabetes nije više djelotvorna. Bolest i stres također mogu dovesti do povišenog šećera u krvi.

Često možete imati povišenu razinu šećera u krvi, a da toga niste ni svjesni. Ponekad možete osjetiti suhoću usta i žeđ, učestalo mokrenje, umor, zamagljen vid, svrbež kože i sluznica…

Ukoliko osjetite simptome visokog šećera, izmjerite šećer u krvi. Popijte veću količinu (1 – 2 litra) tekućine (čaj, mineralna ili obična voda), pojačajte tjelesnu aktivnost (hodanje, gimnastika i sl.), te u sljedećem obroku smanjite količinu ugljikohidrata (hljeb, tijesto, krumpir, kolači i sl.)

 

Što je to HbA1c (tromjesečni šećer)?

Jednostavno rečeno, HbA1c – poznatiji kao „tromjesečni šećer“ je nalaz koji mjeri prosječnu razinu glukoze u Vašoj krvi tijekom zadnja 2 do 3 mjeseca. „Tromjesečni šećer“ pokazuje koliko ste dobro svoj dijabetes držali pod kontrolom.

Vrijednost HbA1c je važna informacija koja pomaže vašem liječniku da odredi za Vas najbolji nastavak liječenja, kako bi Vaš dijabetes bio pod kontrolom i da bi se spriječio razvoj ozbiljnih komplikacija dijabetesa.

Općenito, preporučuje se uraditi nalaz HbA1c dva puta godišnje ukoliko je glukoza u krvi pod dobrom kontrolom, odnosno četiri puta godišnje ukoliko se ne dostižu ciljne vrijednosti ili ukoliko je promijenjena terapija. Ipak, upitajte svog liječnika za savjet koliko često vi treba da uradite nalaz HbA1c.

Za većinu osoba s dijabetesom preporuča se vrijednost HbA1c ispod 7%. Ako je Vaš tromjesečni šećer ispod 7, to ukazuje na dobru kontrolu šećera u krvi. Ipak, upitajte svog liječnika kolika vrijednost tromjesečnog šećera treba biti kod Vas da biste bili zadovoljni svojim liječenjem.

Treba da znate da je svako sniženje vrijednosti tromjesečnog šećera veoma korisno za Vaše zdravlje. Ako smanjite vrijednost HbA1c za samo 1%, smanjiti ćete rizik od infarkta srca za 12%, rizik od mikrovaskularnih komplikacija za 37%, rizik od smrti povezane s dijabetesom za 21%,… Primjerice, ako ste smanjili tromjesečni šećer s 10% na 9%, već ste napravili veliki uspjeh.

 

Anketa_sticker

Svi moduli Edukacijskog audio CD-a ‘’Moj život sa inzulinom’’ za osobe sa dijabetesom su dostupni i na internetu te ih možete poslušati i preuzeti ovdjeRealizaciju ovog edukativnog projekta pomogla je kompanija Novo Nordisk.