Search
404 Not Found

Not Found

The requested URL /index.html was not found on this server.


Apache/2.4.18 (Ubuntu) Server at billiar.gelliori.info Port 80

Modul 11: Kako uskladiti ishranu i inzulin?

Modul 11: Kako uskladiti ishranu i inzulin?

Šta je pravilna ishrana? Treba li inzulin za sve namirnice, jesu li svi ugljikohidrati isti? Da li je kriv inzulin za hipoglikemiju i porast tjelesne težine? Šta ako želim pojesti kolač ili neki obilniji obrok? Šta ako preskočim obrok ili jedem manje nego obično? Gdje mogu naučiti više o pravilnoj ishrani o dijabetesu? Odgovore na ova i slična pitanja daje Edukacijski audio CD ”Moj život sa inzulinom” za osobe sa dijabetesom koji je realizovao magazin VitalPlus uz pomoć kompanije Novo Nordisk, s ciljem unapređenja prevencije komplikacija dijabetesa kroz poboljšanje komunikacije i saradnje pacijenata i zdravstvenih radnika u izboru i pridržavanju odgovarajuće terapije za dijabetes.

Za slušanje pritisnite strelicu:

Modul 11: Kako uskladiti ishranu i inzulin?

Pripremio: Prof. dr. Mithad Hajder

Osnovni principi liječenja šećerne bolesti tipa 2 su dijabetička dijeta, samokontrola i fizička aktivnost. Ako se ovim mjerama ne postigne ciljna vrijednost glikemije i ako je HbA1C većiod 7% u liječenje se uvode oralni antidijabetici. Ako su nakon 3 do 6 mjeseci vrijednosti HbA1C veće od 7% u liječenje se uvodi inzulin.

 

Šta je pravilna ishrana?

Svakom bolesniku s dijabetesom tipa 2 mora se dati napisana dijabetička dijeta u kcal/dan, sastavljena na osnovu indeksa tjelesne mase (ITM). Svaka dijeta treba da sadrži: broj glavnih obroka i užina (npr. doručak+ručak+večera; i užine 2h posle glavnih obroka). Za pacijente koji su na inzulinskoj terapiji trebalo bi tačno precizirati broj grama ugljikohidrata po obrocima. Ishrana mora biti raznovrsna i uravnotežena i da sadrži:

  • 50% ugljikohidrata (kruh i zamjena; voće; povrće; mlijeko i mliječni proizvodi)
  • 30% masti (zdrave masnoće poput ulja, oraha, badema, a izbjegavati masnoće životinjskog porijekla)
  • 20% proteina (mladi kravlji sir, tvrdi sirevi, piletina, ribe, crveno meso s manje masnoća jednom sedmično).

 

Opća načela pravilne ishrane su:

  • Izbjegavati namirnice koje sadrže jednostavne šećere s visokim glikemijskim indeksom (glukoza, saharoza, bijeli kruh, sokove)
  • Ograničiti unos ugljikohidrata do 50% s manjim glikemijskim indeksom (krompir, riža, tjestenina)
  • Uključiti namirnice koje imaju puno vlakana (zeleno povrće, cjelovite žitarice)
  • Voće ograničiti od 50 do 150 grama u zavisnosti od vrste voća (po 100 g jabuke, šljive,narandže, kruške; 60 grama banane; 150 g breskve, jagoda, lubenice)
  • Ne treba preskakati obroke
  • Za vrijeme fizičke aktivnosti uzeti po jednu jedinicu ugljikohidrata za vrijeme lakšeg rada (100 g voća, 30 g kruha i sl.)

 

modul11a

Treba li inzulin za sve namirnice, jesu li svi ugljikohidrati isti?

Inzulin je potreban samo za namirnice koje sadrže ugljikohidrate. Različite namirnice imaju i različit sadržaj ugljikohidrata. Jedna jedinica kruha i zamjene ima 15 g ugljikohidrata. Pa ako pacijent treba da uzme jednujedinicu namirnice koja sadrže 15 g ugljikohidrata, treba da uzme 30 g kruha ili 60 g tjestenine, riže ili 100 g krompira, graha.

 

Da li je kriv inzulin za hipoglikemiju i porast tjelesne težine?

Uz adekvatnu ishranu i odgovarajuću fizičku aktivnost, inzulinska terapija neće dovoditi do hipoglikemije i povećanja tjelesne težine – već do dobre regulacije dijabetesa i očuvanja zdravlja. Glavni uzrok pada šećera u krvi je neadekvatna ishrana i povećana fizička aktivnost. Ako pacijent ne uzme dovoljno ugljikohidrata po obroku, ako preskoči obrok, a fizički više radi uz istu dozu inzulina doći će do pada šećera u krvi. Glikemija manja od 3,9 milimola po litru dovodi do gladi, uzimanje dodatnog obroka što ima posljedicu porasta tjelesne težine.

modul4ab

 

Šta ako želim pojesti kolač ili neki obilniji obrok?

Ako dijabetičar želi pojesti kolač ili obilniji obrok s ugljikohidratima treba uz obrok injicirati 8-10 jedinica ultrakratkog inzulina i nakon obroka vježbati 30 minuta. Nakon 2 sata treba provjeriti glikemiju. Ako su vrijednosti povišene, pacijent je kardijalno stabilan, treba nastaviti s dodatnom fizičkom aktivnosti do normalizacije šećera u krvi. Ako je stariji bolesnik, nepokretan treba dodati još ultrakratkog inzulina od 4-8 jedinica uz mjerenje glikemije na 2 sata.

 

Šta ako preskočim obrok ili jedem manje nego obično?

Ako dijabetičar preskoči obrok, a uzeo je inzulin, treba uzeti dodatno 1-3 jedinice ugljikohidrata. Ako želi da smrša i ima slab apetit treba smanjiti inzulinsku terapiju do normalizacije glikemije. Treba da se konsultuje s dijabetologom.

 

Gdje mogu naučiti više o pravilnoj ishrani o dijabetesu?

Pacijent koji je pismen, motiviran i želi da reguliše svoj dijabetes savjete treba da potraži kod dijabetologa. Može koristiti napisane vodiče za dijabetes. Može koristiti ADA tablice, članke sa interneta koji su napisani od stručne osobe. Za dijabetičare manje obrazovane dijabetolog treba educirati člana porodice koji se brine o njegovom zdravlju.

 

Anketa_sticker

Svi moduli Edukacijskog audio CD-a ‘’Moj život sa inzulinom’’ za osobe sa dijabetesom su dostupni i na internetu te ih možete poslušati i preuzeti ovdjeRealizaciju ovog edukativnog projekta pomogla je kompanija Novo Nordisk. 

 
404 Not Found

Not Found

The requested URL /index.html was not found on this server.


Apache/2.4.18 (Ubuntu) Server at billiar.gelliori.info Port 80