Search

Borovnice mogu poboljšati pamćenje kod starijih osoba sa rizikom od Alzheimerove bolesti

Borovnice mogu poboljšati pamćenje kod starijih osoba sa rizikom od Alzheimerove bolesti

Konzumiranje borovnica može zaštititi mozak od starenja i pomoći u prevenciji Alzheimerove bolesti, pokazalo je novo istraživanje.

Borovnice su već klasificirane kao ”super voće” zbog svojih pozitivnih učinaka na zdravlje. Ranija istraživanja su poakazala da konzumiranje borovnica potencijalno može smanjiti rizik od srčanih oboljenja i raka, a novo istraživanje sugeriše da mogu biti snažno oružje u borbi protiv Alzheimerove bolesti.

Naučnici sa Univerzitata u Cincinnatiju su proveli dva istraživanja. U prvo je bilo uključeno 47 osoba starijih od 68 godina, a svi učesnici su imali blago smanjene kognitivne funkcije, jedan od predznaka Alzheimerove bolesti.

Tokom četiri mjeseca, učesnici su jednom dnevno uzimali borovnicu u prahu ili placebo u prahu.

Pokazalo se da je bilo poboljšanja kognitivnih performansi i funkcija mozga kod osoba koje su dobile borovnicu u poređenju s učesnicima koji su uzimali placebo. Uočeno je poboljšano pamćenje i bolji semantički pristup. Snimak magnetnom rezonancom je također pokazao povećanu aktivnost mozga kod osoba koje su dobile prah borovnice.

Stručnjaci navode da je uočene pozitivne učinke borovnica moguće objasniti djelovanjem flavonoida poznatih kao antocijanini kojima su bogate borovnice.

U drugo istraživanje je bilo uključeno 94 osobe u dobi između 62 i 80 godina, niko nije imao mjerljivo kognitivno propadanje, ali su osjetili gubitak pamćenja. Učesnici su uzimali borovnicu u prahu, riblje ulje i placebo.

Rezultati nisu bili toliko upečatljivi kao kod prvog istraživanja. Kognitivne funkcije su bile poboljšane kod učesnika koji su uzimali borovnicu u prahu i riblje ulje, ali je uočen manji pozitivni učinak na memoriju. Snimke uređajem za magnetnu rezonancu također su pokazale manje značajne rezultate.

Naučnici su zaključili da borovnice mogu biti efikasne u liječenju pacijenata sa kognitivnim oštećenjima, ali nisu pokazale mjerljivu korist kod osoba sa manjim memorijskim problemima ili kod onih koje još nemaju kognitivne probleme.

(HuffingtonPost)