Search

Vitamin C može smanjiti rizik od razvoja katarakte

Vitamin C može smanjiti rizik od razvoja katarakte

Nova studija, objavljena u stručnom časopisu Ophthalmology, sugeriše da ishrana i način života, a ne genetika, mogu imati najveći uticaj na razvoj katarakte, te da vitamin C za trećinu može smanjiti rizik od ovog poremećaja.

Katarakta ili očna mrena je urođeno ili stečeno zamućenje leće koja se nalazi unutar oka, što uzrokuje gubitak vida koji se ne može ispraviti naočalama ili kontaktnim lećama.

Najčešće se javlja kod osoba starajih od 65 godina, a skoro sve osobe starije od 70 godina imaju određeni stepen zamućenja leće. Katarakta je vodeći uzrok sljepoće u svijetu, uprkos činjenici da je danas operacija uklanjanja katarakte rutinski postupak.

Naučnici sa King’s College London su istraživali ulogu hranjivih tvari u sprječavanju razvoja katarakte, te uticaj faktora, kao što je ishrana – u poređenju sa genetskim uticajem.

U istraživanju je učestvovalo više od 1.000 parova blizanki, gdje je praćen njihov unos vitamina A, B, C, D i E, te unos bakra, mangana, cinka i drugih hranjivih tvari.

Kod učesnica je izvršeno mjerenje napredovanja mrene analizom providnosti leće, na početku istraživanja kada su imale oko 60 godina. Mjerenje je ponovljeno na 324 para blizanki 10 godina kasnije.

Otkrili su da učesnice koje su konzumirale više hrane bogate vitaminom C imaju 33 posto manji rizik razvoja katarakte u odnosu na one koje su unosile manje ovog vitamina. Uočeno smanjenje rizika za kataraktu je moguće objasniti antioksidativnim djelovanjem vitamina C.

Studija je bila usmjerena samo na unos vitamina C putem ishrane, a ne kroz uzimanje dijetetskih suplemenata.

Rezultati su također pokazali da ishrana i način života imaju veći uticaj od genetike na razvoj i težinu katarakte. Stručnjaci navode kako su genetski faktori ogovorni za 35 posto rizika od razvoja ovog poremećaja, dok ostali faktori nose 65 posto rizika.