Search

Udruženje dijabetičara Općine Vareš

Udruženje dijabetičara Općine Vareš

Udruženje dijabetičara Općine Vareš osnovano je u maju 2011. godine i trenutno broji oko 418 članova i 21 volontera zdravstvene struke. Predsjednik Udruženja je Zlatko Prkić, dopredsjednik je Refik Kamenjaš, a generalni sektretar Amela Žiga, dipl. med. sestra. Koordinator ispred Doma zdravlja Vareš je dr. Draženka Pašalić-Mirčić. Udruženje je smješteno u ulici Put Mira bb u Varešu, a telefon je 032 843 787.

Tekst i foto: A. Tabak

Na slici: Zlatko Prkić, predsjednik Udruženja 

Udruženje dijabetičara općine Vareš osnovano je sa ciljem da svojim radom doprinese sistematskom rješavanju statusa oboljelih od dijabetesa ove općine, ali i šire. Udruženje ove godine slavi pet godina postojanja i do danas je okupilo 418 članova, među kojima je 12 djece. Također, udruženje okuplja i 21 volontera zdravstvene struke.

Veliki broj promotivnih akcija, edukativne radionice, izrada baze podataka oboljelih od dijabetesa u BiH i obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa, najznačajnije su aktivnosti u radu Udruženja.

”Naša akcija svakog 14. 11. u godini rezultira sa mjerenjem šećera u krvi kod 2.500 do 3.000 osoba, među kojima oko desetak njih ima rezultat toliko visokog šećera u krvi da im je neophodna inzulinska terapija”, navodi Zlatko Prkić, predsjednik Udruženja.

”Do danas smo obišli i najmanji zaselak na području vareške općine, a samo u protekloj godini smo posjetili čak 4.236 osoba, što je oko 80% naših domaćinstava. Osobe na granici određenog nivoa šećera u krvi smo pokušali obići nekoliko puta. Neka sela su od grada udaljena i po 40 kilometara, stoga pokušavamo biti spona između Doma zdravlja Vareš i samih dijabetičara”, kazuje Prkić.

Cilj Udruženja je da imaju potpuno regulisan nivo šećera u krvi za sve dijabetičare. Prema njegovim riječima, dijabetes ne bira svoje žrtve ni po nacionalnosti niti boji kože ili vjeri. ”Udruženja dijabetičara u BiH su multietnička i multinacionalna, ujedinjeni u borbi protiv pandemije dijabetesa i edukaciji oboljelih, njihovih bližnjih kao i cjelokupne zajednice”, ističe Prkić.

Udruživanje i edukaciju Prkić ističe kao preokupaciju rada Udruženja, te vjeruje da pozitivan stav, osmijeh, lijepo druženje, ples; a naročito šetnja u prirodi uz rijeke i potočiće, šume i proplanke; mogu biti dodatna terapija njihovim članovima.

Udruženje redovno, svaki drugi mjesec održava radionice na kojima obrađuje teme od interesa za dijabetičare, dvaput mjesečno na lokalnom radiju imaju emisiju u trajanju od sat vremena, te svakih 15 dana izdaju svoj bilten kojim izvještavaju članove o provedenim aktivnostima.

Predstavnici Udruženja su izabrani i u kantonalno udruženje, te u saveze udruženja dijabetičara, kako na federalnom nivou tako i na nivou države.

Vrlo dobru saradnju Udruženje ima sa Domom zdravlja Vareš u čijoj saradnji se naročito ističu direktor Doma zdravlja dr. Fikret Operta, nekadašanji član predsjedništva Udruženja dr. Ante Jelić, zatim dr. Sanja Subotić, te Majda Muftić, medicinska sestra sa preko hiljadu obavljenih posjeta.

Međutim, trenutno jedan od najvećih problema sa kojima se dijabetičari ove općine susreću jeste nedostatak dijabetologa i endokrinologa u Domu zdravlja, te su prinuđeni putovati do 86 kilometara udaljene Zenice, a u kojoj rade samo dva dijabetologa pa su čekanja na pregled duga. Iz tog razloga Vareš ima dijabetičare koji čak 5-6 godina nisu vidjeli dijabetologa.

”Udruženje je poduzelo aktivnost da u naredna dva mjeseca svim inzulin-ovisnim dijabetičarima omogući četverodnevno mjerenje tromjesečnog šećera i šećera u krvi, uz pregled dijabetologa koji će analizirati rezultate i donijeti eventualne promjene u terapiji”, ističe Prkić.