Search

Redovno vježbanje povećava stopu preživljavanja oboljelih od raka prostate

Redovno vježbanje povećava stopu preživljavanja oboljelih od raka prostate

Redovna fizička aktivnost može radikalno poboljšati izglede za preživljavanje raka prostate.

Studija Američkog društva za rak (American Cancer Society) je pokazala da redovno vježbanje, umjereno ili intenzivno, može poboljšati izglede za preživljavanje raka prostate.

U istraživanje je bilo uključeno više od 10.000 muškaraca u dobi od 50 do 93 godine, koji su između 1992. i 2011. godine oboljeli od lokalizovanog raka prostate. Tokom trajanja studije 600 učesnika je umrlo od ove bolesti.

Istraživači su procjenjivali uticaj fizičke aktivnosti prije i nakon dijagnoze raka prostate.

Pokazalo se da muškarci koji su bili fizički najaktivniji prije dijagnoze imaju oko 30 posto manji rizik za smrt od raka prostate, u poređenju s muškarcima koji su bili najmanje fizički aktivni.

S druge strane, muškarci koji su najviše vježbali nakon dijagnoze imaju 34 posto manji rizik da će umrijeti od raka prostate u odnosu na one koji su vježbali malo ili nikako.

Pored trčanja, naučnici su istraživali kako hodanje utiče na preživljavanje od raka prostate. Otkrili su da muškarci, koji su prije uspostavljanja dijagnoze hodali četiri do šest sati sedmično, mogu za trećinu smanjiti smrtnost od raka prostate. Međutim, hodanje nakon dijagnoze nije imalo značajan učinak na smrtnost.

Američko društvo za rak preporučuje odraslima najmanje 150 minuta umjerene ili 75 minuta intenzivne fizičke aktivnosti sedmično.

Studija je predstavljena na godišnjem sastanku Američkog udruženja za istraživanje raka u New Orleansu.