Search

Usamljenost i društvena izolacija povezani sa povećanim rizikom od srčanih oboljenja i moždanog udara

Usamljenost i društvena izolacija povezani sa povećanim rizikom od srčanih oboljenja i moždanog udara

Hronični osjećaj usamljenosti i društvene izolacije povezan je sa oko 30 posto povećanim rizikom od razvoja bolesti srca ili moždanog udara, navodi se u novoj analizi objavljenoj u stručnom časopisu Heart.

Fizička neaktivnost i pretilost su dobro poznati faktori rizika za smanjenje životnog vijeka. Naučnici su otkrili mnoštvo informacija o tome kako ovi faktori direktno utiču na zravlje i dugovječnost.

Međutim, čini se da su usamljenost i izolacija isto tako destruktivni za zdravlje pojedinca.

Ranija istraživanja su obezbijedila osnovne informacije o tome kako društveni odnosi pojedinca (ili nedostatak istih) mogu uticati na njegovo zravlje. Faktori su podjeljeni u tri poglavlja:

  • Bihevioralni – za ljude koji se osjećaju usamljeno i društveno izolirano manje je vjerovatno da će biti fizički aktivni, a veće su šanse da će pušiti.
  • Psihološki – usamljenost je povezana sa nisikim samopoštovanjem, depresijom i lošim suočavanjem sa stresom.
  • Fiziološki – izolacija i usamljenost, isto tako, je povezana sa oslabljenim imunitetom i povišenim krvnim pritiskom.

Usamljenost je također bila povezana sa povećanim rizikom od prerane smrti.

Cilj najnovije studije bio je otkriti vezu između nedostatka društvenih odnosa i učestalosti koronarnih bolesti srca i moždanog udara, dva vodeća uzročnika smrti u razvijenom svijetu.

Tim britanskih naučnika sa Univerziteta York uradio je meta-analizu 23 ranija istraživanja o usamljenosti, društvenoj izolaciji i zrdravlju, u kojima je učestvovalo više od 180.000  odraslih osoba u SAD-u, Europi, Japanu, istočnoj Rusiji i Australiji.

Učesnici su prećeni u rasponu od tri do 21 godinu. U tom periodu je zabilježeno 3.002 slučaja moždanog udara i 4.628 učesnika je imalo problem sa bolestima srca (srčani udar, angina pektoris i iznenadna srčana smrt).

Pokazalo se da osobe koje se osjećaju usamljeno i društveno izolovano imaju 29 posto veći rizik od razvoja koronarnih bolesti srca i 32 posto povećan rizik o moždanog udara.

Autori upozoravaju da je ovaj učinak uporediv sa drugim poznatim faktorima rizika za probleme sa srcem, uključujući anksioznost i stres na poslu.

Usamljenost treba tretirati kao jedan od glavnih zdravstvenih problema. Iako se ona često posmatra kao problem koji pogađa starije osobe, istraživanja su utvrdila suprotno – osobe od 18 do 34 godine starosti češće se osjećaju usamljeno nego one koje imaju više od 55 godina.