Search

Ne čekajte, PREKRIŽITE BOL!

Ne čekajte, PREKRIŽITE BOL!

Prema definiciji Međunarodne asocijacija za izučavanje bola, bol je neugodno osjećanje i emotivno iskustvo udruženo sa aktuelnim ili potencijalnim oštećenjem tkiva.

Svaka osoba tokom svog života iskusi senzaciju bola, za koju kada se pojavi, želi samo da prestane. Sa aspekta trajanja boli, bol može biti akutna kad traje do mjesec dana, subakutna ukoliko traje 2-6 mjeseci i hronična ukoliko traje duže od 6 mjeseci. Bol se ne može izmjeriti, postoji samo subjektivna procjena intenziteta bola. Bol uzrokuje patnju i nepovoljno utiče na kvalitet života. Svaku osobu bol čini bespomoćnom i onemogućava je u obavljanju svakodnevnih obaveza. Bol je najčešći razlog posjete ljekaru ili farmaceutu.

Terapija boli

Bol je psihosomatski poremećaj i bolest koja se može i mora liječiti. Pacijentima na raspolaganju stoje brojni analgetici, ali se svi ne mogu pohvaliti brzim početkom djelovanja i dobrom podnošljivošću.

Lijek izbora za simptomatsko liječenje bola blagog do umjerenog intenziteta je Dexomen®. Veoma je efikasan u uklanjanju mišićno–skeletne boli kao što su bolovi usljed kontuzija, hematoma, rupture mišića, tetiva, akutne upale zglobova i akutne upale tetiva. Dexomen® koriste djevojke i žene koje imaju menstrualne bolove. Također se pokazao efikasnim kod zubobolja kao i kod boli nakon hirurškog zahvata.

Dexomen® je moderni analgetik dizajniran za posebno brzo djelovanje protiv bola. Početak djelovanja je samo nekoliko minuta, a maksimalni efekat se postiže unutar pola sata, od primjene. Dexomen® djeluje na bol u periodu do 8 sati. Ukoliko bol traje duže, Dexomen® se dozira 3 x dnevno. Zadržavanje u želucu je značajno smanjeno, a apsorpcija ubrzana te se može uzimati na prazan želudac. Odlično se podnosi.

Dexomen® je dostupan u svim apotekama, bez ljekarskog recepta u obliku tablete i granula. Dexomen® 25 granule rastopljene u čaši vode predstavljaju napitak ugodnog okusa na limun, bez šećera, za terapiju akutnog bola blagog do umjerenog intenziteta. Posebno je pogodan za osobe koje imaju problem sa gutanjem tableta, osobe koje koriste veliki broj tableta i za žene u liječenju dismenoreje.

(PR ČLANAK)

Dexomen 2