Search

Alergijski rinitis – najčešća alergijska bolest u svijetu

Alergijski rinitis – najčešća alergijska bolest u svijetu

Alergijski rinitis je upala nosne sluznice izazvana nekim od alergena, a posebno s velikom učestalošću se javlja u proljeće i ljeto kada cvjetaju drveće, trave i korovi i kada je koncentracija polena u vazduhu povećana.

Kako olakšati simptome alergijskog rinitisa?

Dolaskom proljeća pomislili ste da su prehlada i gripa iza vas, kad ponovo vam se nos žačepio, otežano dišete, kišete i kašljete. Vjerovatno nisu upitanju virusi, već alergija, tačnije alergijski rinitis i jedni ste od mnogih koji se bore s ovim neugodnim simptomima. Alergijski rinitis predstavlja najčešću alergijsku bolest od koje pati 15–30% svjetske populacije, a među njima vi i sigurno još neko koga poznajete. U zemljama zapadne Evrope, u blažem ili jačem obliku, od alergijskog rinitisa pati polovina cjelokupnog stanovništva, a broj oboljelih se svakih deset godina udvostruči.

Jeste se zapitali zbog čega sve više osoba pati od alergija, a među njima i vi? Šta je razlog sve većeg broja oboljelih i da li smo mi na neki način tome doprinijeli?

Zbog preklapanja simptoma, alergijski rinitis se može zamijenti s prehladom

Kao glavni razlog porasta broja oboljelih stručnjaci navode savremeni stil života i povećanje zagađenosti vazduha. Konstantna izloženost stresu, veliki broj aditiva i konzervanasa u hrani i piću. Pretjerana higijena i upotreba agresivnih hemijskih sredstava nepovoljno utiču na odbrambeni sistem čovjeka (imunitet) koji sve češće reagira alergijskim reakcijama.

Alergijska reakcija predstavlja pretjeranu i štetnu reakciju našeg organizma, a nastaje nakon što odbrambeni sistem netačno prepozna inače neškodljiv vanjski faktor kao potencijalnu opasnost.

Koji su to simptomi alergijskog rinitisa i kako ih razlikovati od simptoma prehlade?

Alergijski rinitis je upala nosne sluznice izazvana nekim od alergena, a posebno s velikom učestalošću se javlja u proljeće i ljeto kada cvjetaju drveće, trave i korovi i kada je koncentracija polena u vazduhu povećana. Tipični spimptomi alergijskog rinitisa su kihanje, svrbež nosa, obilna vodenasta sekrecija iz nosa, otok nosne sluznice, otežano disanje kroz nos. Zbog preklapanja simptoma, alergijski rinitis se može zamijenti s prehladom. Odsustvo povišene temperature i grlobolje, dugo trajanje simptoma i njihovo javljanje s prvim cvjetanjem mogu ukazivati da se radi o alergijskom rinitisu a ne o prehladi.

Alergijski rinitis utiče na radnu sposobnost i produktivnost

Iako nisu opasni, simptomi alergijskog rinitisa imaju veliki uticaj na oboljelog. 66% oboljelih od alergijskog rinitisa je izjavilo da simptomi negativno utiču na njihov svakodnevni život, 1 od 3 oboljelih izostaje s posla, a njih 35% izjavilo je da ih simptomi ometaju u obavljanju profesionalnih aktivnosti i umanjuju njihovu produktivnost.

66% oboljelih od alergijskog rinitisa je izjavilo da simptomi negativno utiču na njihov svakodnevni život

Uzimajući u obzir sve veći broj oboljelih, dužinu trajanja simptoma, njihovo negativno djelovanje na kvalitet života i radnu produktivnost, alergijski rinitis ima veliki uticaj kako na pojedinca, tako i na zajednicu i predstavlja globalni zdravstveni problem.

Alergijski rinitis 2

Prevencija alergijskog rinitisa u praksi nije moguća

Sigurno ste se zapitali šta možete poduzeti kako bi ste spriječili nastanak simptoma alergijskog rinitisa. Pratili ste polenski kalendar i izbjegavali boravak na otvorenom za vrijeme najveće koncentracije polena. Koliko lijepih trenutaka kao što su odlazak na izlet s porodicom ili djecom u park ste se morali odreći? Da li je nešto od toga dalo rezultate? Vjerujemo da je odgovor ne.

Niko od nas ne želi provesti proljeće u kući ili stanu, posmatrati prirodu kroz zatvoren prozor i ne moći odvesti djecu u park. Možemo zaključiti da navedene mjere (mjere prevencije) u praksi nisu moguće, pa se primjena lijekova nameće kao logičnije, jednostavnije i efikasnije rješenje protiv simptoma alergijskog rinitisa.

Liječenje se provodi lijekovima iz grupe antihistaminika za sistemsku primjenu, a na tržištu postoji veliki broj lijekova od kojih je većina dostupna u apotekama bez ljekarskog recepta, ali nisu svi jednako efikasni, a neki od njih u većoj ili manjoj mjeri mogu izazvati pospanost.

_______________________________________________________________________

Alerix_Kutija

Za efikasnu i sigurnu kontrolu simptoma alergijskog rinitisa uzmite Alerix®

Alerix® (feksofenadin) je predstavnik novije generacije antihistaminika za sistemsku primjenu. Alerix® brzo i efikasno ublažava ili u potpunosti otklanja simptome alergijskog rinitisa kao što su: kihanje, curenje iz nosa, svrbež, crvenilo i suzenje očiju, pritisak i bol u sinusima. Za razliku od starijih predstavnika ove grupe lijekova, Alerix® ne izaziva pospanost niti utiče na sposobnost upravljanja vozilima, pa je lijek izbora za osobe čiji posao zahtijeva pojačanu koncentraciju ili upravljanje motornim vozilima.
Alerix® značajno poboljšava kvalitet života osoba oboljelih od alergijskog rinitisa zahvaljujući brzom početku djelovanja (već nakon sat vremena od primjene) i 24–satnoj kontroli simptoma.
 Alerix® je dostupan u svim apotekama bez ljekarskog recepta, a namijenjen je odraslim i djeci starosne dobi 12 godina i više. Za najbolje rezultate lijek treba primjenjivati prema priloženom uputstvu.

 

Za više informacija posjetite web stranicu: http://alerix.ba/

_______________________________________________________________________