Search
web

BICIKLOM U PRIRODU

BICIKLOM U PRIRODU

Tekst i fotografije: Emir Vučijak

Lijepo vrijeme i odlazak zime izmamio je na ulice bicikliste. Svjedoci smo zadnjih godina prave poplave ljubitelja vožnje na dva točka. U europskim gradovima bicikl služi ne samo za uživanje, već je postao i značajno prevozno sredstvo, pa je izgrađena kompletna gradska saobraćajna infrastruktura. U nekim gradovima, poput Kopenhagena, čak se otišlo toliko daleko da firme grade svlačionice i tuš kabine, te daju posebne bonuse radnicima koji dolaze biciklima na posao – jer time doprinose svom zdravlju.

I kod nas je lijepo odložiti mobitel ili računar i opustiti se u vožnji na dva točka. Ali, ne dopustite da to bude vozikanje Vilsonovim šetalištem, ili par krugova oko zgrade. Čak i “potegnuti” biciklistižkom stazom u Sarajevu, ili sigurnim pločnikom u nekom drugom našem gradu nije toliko zanimljivo koliko vožnja u prirodi, a ne možemo reći ni da je najzdravije. Dobro, u odnosu na kafić svakako jeste, ali udisati CO2 iz automobila umjesto svježeg šumskog zraka i nije neko rješenje. Dakle: idemo u prirodu!

Biciklom u prirodu 3

Na portalu www.mtb.ba možete pronaći obilje korisnih savjeta kako za početnike tako i za one napredne bicikliste. Između ostalog, tu su opisane brojne staze širom Bosne i Hercegovine sa vrlo preciznim instrukcijama kuda se kretati. Kako je ovdje prostor ograničen, spomenut ćemo neke destinacije oko Sarajeva.

Najjednostavnija biciklistička tura koja je praktično u gradu, a ipak bez automobila, je vožnja od Vijećnice kanjonom Miljacke do Kozje ćuprije. Trasa duga dva i po kilometra je asfaltirana, pa iako u gradu, ipak ćete osjetiti dašak prirode. Neka se vožnja ne završi “selfijem” na starom, kamenom mostu što spaja obale Miljacke, već produžite preko njega dalje uzbrdo. Ovdje se valja pomučiti stotinjak metara, ali nagrada koja slijedi uistinu je vrijedna: vožnja trasom stare Ćirine pruge. Na rubu grada imati osjećaj prirode, šume i svježine – predivno.

Za one koji žele nešto više – destinacija ima bezbroj. Na primjer: Igman. Ovdje je moguće popeti se starim makadamskim putem korištenim u ratu iz Hrasnice, preko Hrasničkog stana do Velikog polja, ali to je za kondiciono i tehnički spremnije. Naročito je spust zahtjevan jer je makadam prilično grub. Zbog toga će mnogi odabrati varijantu da autom prebace bicikl do Velikog polja odakle im se otvaraju brojne mogućnosti za zbilja fantastičan doživljaj planine.

Ako ste sa djecom, onda neka to bude vožnja nekadašnjom biatlon stazom ili još bolje trasom koja vodi u Prašumu. Naime, na ovom lokalitetu postoji zaštićeno područje gdje je zabranjena sječa drveta, stoga je i nazvano Prašuma. Jasno, riječ je o izuzetno lijepom i pitomom kraju i nije riječ o džungli sa tigrovima i lavovima, na što mnogi pomisle kad se kaže “prašuma”. Put vodi kroz raznovrsnu šumu i čak može biti lekcija za najmlađe iz predmeta biologija.

Biciklom u prirodu 2

Imate li cijeli dan na raspolaganju preporučujemo vožnju oko Ravne vale, ili do planinarskog doma Hrasnički stan. Oba pravca su markirana biciklističkim putokazima. Ravna vala je kružna tura duga 22 kilometra, koja se prvo blago penje te potom isto tako spušta, a makadamski put vodi kroz gustu šumu. Za razliku od ovog pravca, spustite li se pored Malog polja do trase koja vodi od PD Prijatelj prirode, put prvo kreće asfaltom do ratne džamije, a potom makadamom do Hrasničkog stana. Bilo koji smjer da odaberete nećete pogriješiti i uživat ćete u osjećaju svježine, čak i ako u gradu vladaju ljetne vrućine. Ono što svakako preporučujemo je da ponesete dovoljno vode, jer je nema kraj puta.

Vožnja bicikla u prirodi je veoma zdrava. Sjedeći položaj rasterećuje vaše zglobove i koljena, a zahvaljujući kombinovanom prenosu snage s nekoliko zupčanika nije potreban pretjerano veliki napor (ukoliko baš ne idete na velike uzbrdice), srce radi u aerobnoj zoni što je odličan kardio trening, i svakako vožnjom bicikla pospješujete cirkulaciju. Nisu rijetki oni koji su upravo koristeći bicikl, jasno uz korektive u ishrani, smršali i nekoliko desetina kilograma.

Za kraj, prenesimo i poruku koja stoji na dresovima članova Udruženja brdskih biciklista MTBA iz Sarajeva: “Sportom mijenjamo dijabetes”. Ovo neprofitno udruženje je otvoreno za sve ljubitelje prirode, slobodno ih potražite i pridružite im se.

___________________________________________________________________

MTBA logo

Udruženje brdskih biciklista
The Mountain Biking Association – MTBA
Adresa: Zaima Šarca 42
71 000 Sarajevo, BiH
Telefon: +387 61 188 642
Email: [email protected]
Web: www.mtb.ba

___________________________________________________________________
web