Search

Udruženja žena oboljelih od karcinoma dojke apeliraju na veću brigu za onkološke pacijente

Udruženja žena oboljelih od karcinoma dojke apeliraju na veću brigu za onkološke pacijente

Udruženje žena oboljelih i liječenih od karcinoma dojke i ostalih malignih oboljenja ”Renesansa” iz Sarajeva, s partnerskim udruženjima ”Novi pogled” iz Mostara, UŽT iz Tuzle i ”Život”  iz Zenice, održale su presskonferenciju povodom tematske sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH, gdje su istakle odlučnost u nastojanju da učestvuju u diskusiji o pitanjima koja se tiču njihovih i života ostalih teško oboljelih pacijenata u Federaciji BiH.

Predstavnice udruženja prisustvovale su sjednici Doma naroda s temom “Informacija o stanju u zdravstvenom sektoru u Federaciji Bosne i Hercegovine sa prijedlogom mjera”, održanoj juče, 30. 06. 2016. godine.

Obraćanjem javnosti predstavnice udruženja žele skrenuti pažnju na zahtjeve da se usvajanjem Zakona o izdvajanju akciza iz duhana, izdvojena sredstva koriste za tretman onkoloških pacijenata i da se promijeni način nabavljanja onkoloških lijekova koji će omogućiti ljekaru pravo izbora, time olakšavajući primjenu inovativnih lijekova i terapija za pacijente.

 

S malo novca se finansira skupa medicina

Federalni Fond solidarnosti Zavoda zdravstvenog osiguranja FBiH financira najskuplju medicinu, ali s malo novca, podsjetila je Spomenka Hadžić, predsjednica udruženja “Renesansa”.

VPwebREN2– Pozivamo Vladu FBiH ili da ukinu Odluku iz 2002. godine ili da ju prijenjuje onako kako ju je donijela. Od 2012. godine naša udruženja su u nekoliko navrata slala dopise članovima Parlamenta FBiH, u kojima smo naveli naše Rješenje problema finansiranja Fonda solidarnosti “PDV-om protiv raka”, prema kojem PDV koji se plaća zdravstvu u njega se i vraća, ali nažalost, do danas ništa od toga nije realizirano – istakla je Hadžić.

Ona je naglasila da razumiju i podržavaju mjere štednje koje Vlada provodi, ali smatraju da javnost ima pravo na veću transparentnost kada se radi o raspodjeli ušteđenih sredstava. Prijedlog ovih udruženja je da se izmjenama zakona o akcizama iz duhana ta sredstva koriste za tretman onkoloških pacijenata.

 

Za ukidanje listi čekanja dovoljno samo 8,1% od akciza prikupljenih u 2015. godini

VPwebREN4– Ovo je jedinstvena prilika da se u Parlamentu priča o zdravstvu jer je činjenica da kod nas još uvijek nije riješeno pitanje listi čekanja onkoloških pacijenata, a što je bio jedan od zahtjeva koje smo uputili – kazala je predsjednica udruženja ”Život” Suadeta Bobić.

– Prema našem prijedlogu, akcize od 60 miliona KM na godišnjem nivou predstavljaju samo 8,1 posto od ukupnog iznosa akciza na duhan i duhanske prerađevine, prikupljenih u 2015. godini, bio bi dovoljan da se ukinu sve liste čekanja  – istakla je predsjednica udruženja ”Novi pogled” Maja Memić.

VPwebREN3Memić je kazala kako je Strategija za prevenciju i kontrolu malignih neoplazmi usvojena 2011. godina, ali da danas nemaju informaciju da li išta radilo na toj strategiji. Na vlasti i na vladama je da pruže kvalitetnu zdravstveni zaštitu svim pacijentima, i da se sistemski riješe pitanja, jer karcinom ne bira po imenu i prezimenu nikoga, dodala je Memić.

Usmjeravanjem novca u Fond solidarnosti na ovaj način, bilo bi riješeno pitanje načina njegovog finansiranja, listi čekanja na lijek, nabavke inovativnih lijekova.

 

Neophodna izmjena načina nabavljanja onkoloških lijekova

Jedan od zahtjeva ovih udruženja temelji se na tome da ljekari imaju pravo izbora inovativnih lijekova koje daju pacijentima, što zahtijeva izmjenu načina nabavljanja onkoloških lijekova. Inovativni lijekovi u sistemu zdravstvene zaštite ne samo da poboljšavaju kvalitet života i stanja pacijenta, već dugoročno donose smanjenje ukupnih troškova liječenja, kroz smanjenje dana bolničkog liječenja i potrošnje lijekova i medicinskih sredstava, a što je na korist cijelokupnom zdravstvenom sistemu i državi.

Uplaćivanje finansijskih sredstava na vrijeme bi omogućilo pravovremeno liječenje svim oboljelim građanima FBiH, što bi smanjilo ili čak učinilo nepotrebnu listu čekanja pacijenata za citostatike, koje su sada iz godine u godinu veće. Procedura stavljanja i dostupnost novih lijekova u zadnjih pet godina je svedena na minimum ili onemogućena zbog nedostatka sredstava, u Fondu solidarnosti.

 

Naši doktori zaslužuju pravi lijek u pravo vrijeme za svoje pacijente

VPwebREN5Bh. operna pjevačica, pacijentica i aktivistica u udruženju ”Renesansa” Aida Čorbadžić  je podijelila sa javnošću svoju borbu protiv karcinoma koji se, prema njenim riječima, u životu pacijenta odjednom nađe kao ogroman zid, ali i predstavlja jedan novi početak jer se dobije bitna podrška od svih, prije svega doktora koji daju adekvatnu terapiju i usmjerenje pacijentu. Ona je pohvalila  sjajne doktore i medicinsko osoblje koje imamo, i naglasila kako zaslužuju da imaju pravi lijek u pravo vrijeme za svoje pacijente koji su im u centru pažnje.

– Krajnje je vrijeme da postanemo puno bolji i da svako radi svoj posao – poručila je Čorbadžić.

 

Pravo na život

Ocjenjuje se da bi potpuno funkcioniranje Fonda solidarnosti omogućilo da teško oboljeli građani ne budu prinuđeni moliti za pomoć putem medija, na ulicama i na druge načine. Predloženim izmjenama sistema BiH bi bila uvrštena među zemlje koje vode brigu o zdravlju svih građana i poštuju pravo svakog pojedinca – Pravo na život, zaključak je predstavnica Udruženja.

ftglr

(S. Magrđija/Vital Plus)