Search

Hipertenzija i fibrilacija atrija – prevencijom do zdravlja

Hipertenzija i fibrilacija atrija – prevencijom do zdravlja

Redovno i ispravno mjerenje krvnog pritiska omogućuje pravovremeno liječenje i korekciju terapije povišenog krvnog pritiska, dok rano otkrivanje fibrilacije atrija i odgovarajuća terapija dodatno umanjuju rizik za nastanak ozbiljnih komplikacija, ponajprije moždanog udara.

Piše: Hrvoje Lisak, dr. med.

Hipertenzija

Hipertenzija ili povišeni krvni pritisak glavni je faktor rizika velikog broja bolesti srca i kardiovaskularnog sistema kao i akutnih cerebrovaskularnih poremećaja.

Hipertenzija je bolest koja se često kasno dijagnosticira, no podatak koji još više zabrinjava je da velik broj osoba pati od hipertenzije, a da toga nisu niti svjesni. Poražavajuće činjenice su i da se velik postotak osoba s povišenim krvnim pritiskom ne javi ljekaru, niti redovno kontroliše krvni pritisak te da je prosječan pritisak liječenog hipertoničara daleko iznad preporučenih vrijednosti.

Fibrilacija atrija

Fibrilacija atrija je najčešća aritmija u općoj populaciji. Simptomi uglavnom ovise o kliničkoj manifestaciji srčanih poremećaja ali jednako tako fibrilacija atrija može biti i bez simptoma, a neliječena predstavlja veliku opasnost za nastanak moždanog udara i srčanog udara (infarkt miokarda).

Mjerenje krvnog tlaka

Prema podacima iznesenim na nedavno održanom VII Internacionalnom kongresu kardiologa i angiologa BiH, stopa smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti u BiH iznosi 54 posto.

Redovno i ispravno mjerenje krvnog pritiska omogućuje pravovremeno liječenje i korekciju terapije povišenog krvnog pritiska (hipertenzije), dok rano otkrivanje fibrilacije atrija i odgovarajuća terapija dodatno umanjuju rizik za nastanak ozbiljnih komplikacija, ponajprije moždanog udara.

Stopa smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti u BiH iznosi 54%

Ljekari i udruženja za hipertenziju preporučuju provođenje barem dva uzastopna mjerenja krvnog pritiska te bilježenje prosječne vrijednosti.

Microlife AFIB – jedini tlakomjer s inovativnom metodom otkrivanja atrijske fibrilacije

BP A6 Basic_PC02

Savremena tehnologija i nova generacija Microlife tlakomjera omogućuje provođenje uzastopnih mjerenja samo jednim pritiskom, pri čemu uređaj automatski provodi izračun prosječne vrijednosti te je bilježi u memoriju, što omogućuje pouzdanu kontrolu sukladno zdravstvenim smjernicama.

Današnje inovacije otišle su i korak dalje, implementirajući složene algoritme detekcije fibrilacije atrija naprednim Microlife AFIB tlakomjerom korisnici mogu otkriti ovu najčešću aritmiju pri uobičajenom, redovnom mjerenju krvnog pritiska kod kuće te se blagovremeno javiti ljekaru koji će odlučiti o potrebi daljnje obrade.

(PR ČLANAK)