Search

Proširene vene

Proširene vene

Proširene vene ili varikozne vene su abnormalno povećane, natekle i poplavljene žile koje imaju grudvičast i vijugav izgled.

Spadaju u bolesti krvnih žila i često ih povezujemo sa pojavom tupog bola, svrbežom i probadanjima. Nastaju kada zalisci u venama izgube svoju funkciju. Naime, srce kao pumpa tjera krv kroz arterije pod velikim pritiskom i takva arterijska krv donosi kisik i hranjive materije do tkiva, nakon toga krv se vraća ponovo u srce putem vena, ali ovoga puta venska krv nosi produkte metabolizma tkiva. Kao i arterije, vene su slične građe, ali imaju sitne zaliske koji spriječavaju da se krv vraća u suprotnom pravcu tj. nazad prema arterijama. Ukoliko zalisci ne funkcioniraju normalno, krv se ipak vraća nazad i nakuplja u venama na nogama koje se posljedično šire.

Simptomi zastoja venske cirkulacije mogu biti otečene, bolne i umorne noge, svrbež, grčevi, otvorene rane na nogama i sl. Osobe koje imaju veću sklonost ka proširenim venama su one koje mnogo sjede, stoje, osobe sa prekomjernom tjelesnom težinom, sa genetskom predispozicijom, sa slabom cirkulacijom, srčani bolesnici, osobe koje se općenito slabo kreću, trudnice, osobe koje podižu teške terete…

Pretpostavlja se da skoro svaka druga žena u srednjim godinama i, nešto manje muškarci, pate od simptoma proširenih vena.

Kod prvih simptoma otežane venske cirkulacije u koje spada oticanje nogu ili bol i osjećaj umora u nogama treba poduzeti mjere prevencije u koje spada kretanje, podizanje nogu, vježbe za noge, tuširanje toplom pa hladnom vodom i slično – sve ono što bi potpomoglo vraćanje krvi iz donjih ekstremiteta ka srcu.

Od medicinske kozmetike najčešće se koriste heparinski gelovi koji djeluju višestruko: spriječavaju stvaranje tromba, oticanje nogu, umanjuju otok, djeluju protuupalno, potpomažu mikrocirkulaciju nogu. Treba obratiti pažnju na sadržaj/količinu heparina u proizvodu. Oni se izražavaju u I.J. (internacionalnim jedinicama) heparina na 1 ili 100 g gela ili druge podloge. Proizvodi sa više heparina su pokazali mnogo veću efikasnost.

Lioton 1000® Gel sadrži optimalnu koncentraciju heparina koja iznosi 1000 I.J. po gramu što uz patentiranu gel formulaciju osigurava 35x veću količinu lijeka na mjestu djelovanja pa samim tim i bolju efikasnost ovoga lijeka.

Lioton 1000® – za zdravlje i ljepotu Vaših nogu!

Vaš Berlin-Chemie!

(PR ČLANAK)