Search
web

Skrivene dobrobiti hodanja

Skrivene dobrobiti hodanja

Amerikanac David Kunst je provjereno prvi propješačio Zemlju. Bilo je to u periodu od 20. juna 1970. godine do 5. oktobra 1974. godine. Hodao je čak 23.255 kilometara kroz četiri kontinenta, čime je ušao u Guinnessovu knjigu rekorda.

Međutim, vi ne morate ulagati baš toliki trud da biste imali koristi od redovnog hodanja.  Dovoljno je nabaviti dobre cipele i društvo za hodanje, sa pedometrom ili ne, i sa pređenih 10.000 koraka dnevno, vi možete…

… ukloniti loš uticaj gena koji dovode do debljanja! Naučnici s Harvarda su otkrili da jednosatno hodanje dnevno upola smanjuje moć gena zaduženih za gojenje.

… smanjiti žudnju za slatkim. Naučnici sa Univerziteta Exeter kažu da hodanje smanjuje žudnju za čokoladom, dok druge studije pokazuju da hodanje isključuje želju za širokim rasponom slatkih grickalica.

… smanjiti rizik za pojavu raka dojke (i eventualno drugih vrsta raka). Jedna studija Američkog društva za borbu protiv raka pokazala je da djevojke koje hodaju sedam ili više sati sedmično imaju 14% manji rizik od raka dojke od onih koje sedmično hodaju tri sata ili manje.

… ojačati vaš imunološki sistem. Čak i malo hodanja (20 minuta dnevno) pomaže. Studija rađena na više od 1.000 muškaraca i žena pokazala je da 20 minuta, pet dana u sedmici, smanjuje vrijeme njihovog bolovanja za 43%. A sad samo pomislite šta 10.000 koraka dnevno može učiniti za vašu dobrobit!
web