Search

Udruženje oboljelih od šećerne bolesti Bužim

Udruženje oboljelih od šećerne bolesti Bužim

Udruženje oboljelih od šećerne bolesti Bužim osnovano je 25. 09 .2005. godine i trenutno broji oko 1.513 članova. Upravni odbor broji pet članova volontera, a predsjednik Udruženja je Mirsad Salkić. Udruženje je smješteno u ulici 505.Viteške brigade bb u Bužimu, dostupni su na broju telefona 061/649-419 i e-mail adresi: [email protected], kao i na Facebook stranici: Udruženje Šećeraša Bužim.

Pripremila: Suada Magrđija

Udruženje oboljelih od šećerne bolesti Bužim je nastalo dobrovoljnim udruživanjem osoba oboljelih od šećerne bolesti (djece, omladine i starije populacije) i drugih građana, koji su iskazali interes da na organizovan način djeluju u borbi protiv dijabetesa.

”Udruženje svojim ciljevima i aktivnostima kontinuirano nastoji da obezbijedi bolje uslove za život osoba oboljelih od šećerne bolesti i da bude od koristi ljudima i zajednici. Kroz različite inicijative utičemo na institucije vlasti da omoguće bolje uslove za dijabetičare i sistematskom rješavanju problema sa kojima se susreću. Udruženje je svojim radom postalo prepoznatljivo široj lokalnoj i kantonalnoj javnosti kroz pokretanje inicijativa i realizaciju programskih aktivnosti ”, kazao je predsjednik Udruženja Mirsad Salkić.

Udruzenje Buzim 1

Aktivnosti koje Udruženje kontinuirano provodi su: obilježavanje Svjetskog dana dijabetesa gdje na se više punktova mjeri vrijednost šećera u krvi, daju se savjeti i edukuju se građani o ovoj bolesti; predavanja na teme za koje su zainterosovani sami pacijenti i građani oboljelih od šećerne bolesti; mjerenje šećera po ruralnim područjima općine Bužim; razvoju stvaraličkih sposobnosti kod članova; podrška drugim Udruženjima vezano za zdravstvenu zaštitu i zdravstvene probleme koji su usko vezani za sam dijabetes poput alkoholizma, gojaznosti, očnih oboljenja, amputacije, oboljenja bubrega, oboljenja srca i fizičke aktivnosti; mjerenje Hba1C i korekcija terapije u saradnji endokrinologom u Kantonalnoj bolnici Bihać; učešće na kongresima udruženja kao i dijabetologa.

”Također, predsjedništvo Udruženja se zalaže kod instucija vlasti na utjecaju ostvarivanja svojih pravnih stavova u društvu u odnosu na oboljele”, navodi Salkić.

Udruženje sarađuje i sa ostalim udruženjima u USK-u, FBiH, RS-u, i Distriktu Brčko, ali radi i na prekograničnoj saradnji.

Prikupljanje članarine koja iznosi godišnje 12 KM omogućuje rad i egistenciju Udruženja. Prema riječima Salkića, općina Bužim se svrstava u red najnerezvijenijih u USK-u i FBiH, zaposlenost u općini Bužim je na vrlo niskom nivou, a stanovništvo se pretežno bavi poljoprivredom, te je jedan od glavnih problema s kojim se Udruženje susreće – nedostatak finansijskih sredstava za rad.

”Radi se i na prikupljanju humanitarne pomoći, praćenju i iniciranju otkrivanju oboljenja. Cilj nam je doći do što većeg broja pacijenata oboljelih od dijabetesa, pogotovo u ruralnim dijelovima općine Bužim, kojima nije svakodnevno prisutna mogućnost da dođu do zdravstvene ustanove. Želimo da svim oboljelim od šećerne bolesti pružimo neophodne edukacije i pokušamo da riješimo njihove probleme, da što više omasovimo Udruženje, i da utičemo na odluke Ministarstva zdravlja i socijalne politike i zaštite USK-a, na ZZO USK-a, vezano za zdravstvenu zaštitu ljudi oboljelih od šećerne bolesti u Bužimu”, istaknuo je Salkić.