Search

Mlijeko i med – mogu li stvarno pomoći da brže zaspimo?

Mlijeko i med – mogu li stvarno pomoći da brže zaspimo?

Milioni ljudi širom svijeta pate od nesanice ili imaju problem da utonu u san. Te osobe su često umorne, neraspoložene i bezvoljne što značajno smanjuje kvalitet njihovog života i ugrožava zdravlje.

Neki će odlučiti da problem sa nesanicom riješe lijekovima, dok se drugi okreću mnogobrojnim prirodnim alternativama zbog raznih sporednih efekata koje medikamenti mogu uzrokovati, uključujući i potencijalne ovisnosti.

Preporučujemo recept od prirodnih i zdravih sastojaka koji će vam pomoći da se opustite i lakše utonete u san.

Sve što vam je potrebno za ovaj prirodni lijek je:

  • 200 ml mlijeka
  • 1 kap ekstraksta vanilije
  • 1 kašičica meda

Mlijeko zagrijati bez ključanja. Zagrijano mlijeko sipati u čašu pa dodati ekstrakt vanilije i med i dobro promješati. I naravno, popiti polako prije spavanja.

Pogledajmo zašto je svaki od ovih sastojako tako poseban i kako može pomoći da bolje spavamo.

Vanilija

Vanilija

Specifična aroma vanilije opušta um, što je dokazano u studiji iz 1991. godine provedenoj na 85 ispitanika. Vanilija također može pomoći kod nesanice izazvane apnejom i drugim respiratornim bolestima. Francuski istraživači su utvrdili da su za 36 posto smanjenje epizode apneje kod učesnika koji su bili izloženi vaniliji ili ektraktu vanilije.

Mlijeko

Mlijeko

Poznato je da mlijeko sadrži dosta aminokiselina zvanih triptofan i da je veoma bogato proteinima. Na taj način ono pomaže našem tijelu u proizvodnji melatonina i serotonina, koji imaju sedativno dejstvo.

Med

Med

U randomiziranoj kontroliranoj studiji je utvđeno da med može poboljšati kvalitet odmora. On potiče proizvodnju glikogena koji je potreban jetri da nastavi sa svojim funkcijama dok se tijelo odmara.