Search

Psorijaza povezana sa povećanim rizikom od pretilosti i dijabetesa tipa 2

Psorijaza povezana sa povećanim rizikom od pretilosti i dijabetesa tipa 2

Pretilost i hronična, upalna bolest kože – psorijaza mogu dijeliti zajednički genetski uzrok, što sugeriše da postoji veza između psorijaze, dijabetesa tipa 2, indeksa tjelesne mase i pretilosti, navodi se u istraživanju objavljenom u stručnom časopisu JAMA Dermatology.

Pretilost predstavlja ozbiljan problem jer je povezana sa mnoštvom zdravstvenih stanja, uključujući dijabetes, bolesti srca, moždani udar, neke vrste raka, kao i neurološkim problemima poput migrene, demencije i apneje za vrijeme spavanja. Danski naučnici sa Univerziteta u Kopenhagenu otkrili su da postoji povezanost psorijaze i prekomjerne tjelesne težine, te dijabetesa tipa 2.

Psorijaza je hronična, upalna bolest kože koja pogađa 2-3 posto ljudi u svijetu. Može se pojaviti u bilo kojoj dobi, veoma rijetko u ranom djetinljstvu, a najčešće pogađa osobe sa izrazito blijedom kožom.

Opisuje se kao autoimuna bolest za koju je karakterističan ubrzan rast ćelija kože. Simptomi su pojava crvenila, te zadebljanja kože prekrivena srebrno bijelim i suhim ljuskicama, koja mogu svrbjeti ili biti veoma bolna. Ove promjene najčešće nastaju na laktovima, koljenima, vlasištu, donjem dijelu leđa, dlanovima i stopalima. Također se može pojaviti oko noktiju, na rukama i nogama, genitalijama i unutar usta.

Istraživači su na osnovu podataka o oko 33.600  bizanaca utvrdili da oboljeli od dijabetesa tipa 2 imaju 50 posto veći rizik da imaju i psorijazu.

Isto tako, pokazalo se da je rizik od psorijaze rastao sa povećanjem tjelesne težine, pa su ekstremno pretile osobe imale dvostruko veći rizik obolijevanja od psorijaze nego osobe normalne tjelesne težine.

Utvrdili su i da osobe s psorijazom češće imaju veću tjelesnu težinu nego osobe koje nemaju ovu bolest, a poznato je da pretilost može povećati rizik od razvoja dijabetesa.

Stručnjaci navode da je povezanost ova tri stanja moguće objasniti djelovanjem genetskih faktora, ali i uticajem hroničnih upala, pušenja i konzumiranja alkohola i stresa.

Također su naglasili da ovo istraživanje ne dokazuje da psorijaza uzrokuje dijabetes tipa 2 ili pretilost, ili da dijabetes tipa 2 ili pretilost uzrokuju psorijazu.

(HealthDay)