Search

Ishrana bogata masnom ribom smanjuje rizik od smrti oboljelih od raka debelog crijeva

Ishrana bogata masnom ribom smanjuje rizik od smrti oboljelih od raka debelog crijeva

Češći unos omega-3 masnih kiselina, kojih u izobilju ima u masnoj ribi poput lososa i skuše, može znatno povećati izglede za preživljavanje kod pacijenata oboljelih od raka debelog crijeva, pokazalo je novo istraživanje objavljeno u stručnom časopisu Gut.

Prethodna eksperimentalna istraživanja su pokazala da omega-3 polinezasićene masne kiseline mogu potisnuti rast tumora i ograničiti dotok krvi u malignim ćelijama.

Studija je analizirala zdravstvenu evidenciju 170.000 osoba. Tokom 10 godina praćenja kod 1.659 njih se razvio rak debelog crijeva, a 169 ih je umrlo od posljedica bolesti.

Istraživači su otkrili da oni koji su dnevno konzumirali najmanje 0,3 grama omega-3 masnih kiselina imali 41 posto manji rizik za smrt od raka debelog crijeva.

Također se pokazalo da oni koji su povećali svoj unos na 0,15 grama po danu su imali 70 posto manju šansu da će umrijeti od ove bolesti.

Uočeni rezultati su bili izraženiji kod pacijenata sa normalnom tjelesnom masom.

Također, poznato je da osobe čija je ishrana bogata ribom manje jedu crveno i prerađeno meso, koje je povezano sa povećanim rizikom od raka debelog crijeva.