Search
web

Alergijski rinitis: Kad priroda postane neprijatelj

Alergijski rinitis: Kad priroda postane neprijatelj

Ambrozija – dobro prilagođen prirodni neprijatelj

Piše: Dr Elvedin Mehmedović

Kraj je ljeta i vrijeme kad počinje cvjetati ambrozija. Ambrozija je jednogodišnji korov koji je u Evropu stigao iz Sjeverne Amerike i od tada se širi velikom brzinom. Brzom širenju pogoduju klimatske promjene sa toplim i suhim ljetima. Počinje cvjetati sredinom augusta proizvodeći veliki broj polenskih zrnaca.

Jedna biljka u toku jedne sezone cvjetanja u vazduh otpusti oko 8 miliona polenskih zrnaca. Polenska zrnca su izuzetno pokretna i mogu se naći na udaljenosti većoj od jedan kilometar, a tome pogoduje aerodinamički oblik polenskog zrnca tj. oblik kuglice sa malim šiljcima na površini.

Procjenjuje se da skoro polovina svjetske populacije pati od nekog vida alergije, a od tog broja 75% je alergično na polen ambrozije.

Polen ambrozije je izraziti alergen i dovoljno je od 20 do 30 polenskih zrnaca da kod osjetljive osobe izazove pojavu alergijske reakcije koja se najčešće prezentira simptomima alergijskog rinitisa.

Tipični simptomi alergijskog rinitisa su kihanje, svrbež nosa, obilna vodenasta sekrecija iz nosa, otok nosne sluznice, otežano disanje kroz nos.

Patite li i Vi od alergisjkog rinitisa, pogoršavaju li se Vaši simptomi krajem ljeta?

Alergijski rinitis narušava kvalitet života

Iako nisu opasni, simptomi alergijskog rinitisa imaju veliki uticaj na oboljelog.

66% oboljelih od alergijskog rinitisa je izjavilo da simptomi negativno utiču na njihov svakodnevni život, 1 od 3 oboljelih izostaje s posla, a njih 35% izjavilo je da ih simptomi ometaju u obavljanju profesionalnih aktivnosti i umanjuju njihovu produktivnost.

Kako simptomi alergijskog rinitisa utiču na kvalitet Vašeg života?

Da li je moguća prevencija alergijskog rinitisa?

Najefikasnija mjera prevencije bi bila sistematsko uništavanje ambrozije upotrebom herbicida ili čupanje biljke zajedno sa korijenom i to prije početka sezone cvjetanja. Ipak ovo ima ograničeni efekat s obzirom da vjetar može donijeti polenska zrnca s udaljenih područja.

Savjetuje se izbjegavati boravak na otvorenom u ranim jutarnjim satima kada je koncentracija polena najveća, a nakon boravka u prirodi oprati odjeću i kosu kako bi se skinula polenska zrnca. Poželjno je za vrijeme cvjetanja ambrozije boraviti na nadmorskim visinama većim od 800 metara ili na moru, jer tu nema ambrozije ili je ima veoma malo.

Jesenske kiše i prvi mrazovi donose olakšanje svim oboljelim od alergije uzrokovane ambrozijom, ali kako si pomoći u međuvremenu?

Odgovor na ovo pitanje su lijekovi iz grupe antihistaminika, gdje spada i lijek Alerix®.

alerixvp14Alerix® (feksofenadin) je predstavnik novije generacije antihistaminika za sistemsku primjenu i novi proizvod u Bosnalijekovoj liniji bezreceptnih lijekova.

Alerix® brzo i efikasno ublažava ili u potpunosti otklanja simptome alergijskog rinitisa kao što su: kihanje, curenje iz nosa, svrbež, crvenilo i suzenje očiju, pritisak i bol u sinusima. Jedna tableta na dan obezbjeđuje 24-satnu kontrolu simptoma.

Za razliku od starijih predstavnika ove grupe lijekova, ne izaziva pospanost niti utiče na sposobnost upravljanja vozilima, pa je lijek izbora za osobe čiji posao zahtijeva pojačanu koncentraciju ili upravljaju motornim vozilima.

Ne utiče na srčani ritam. Siguran je za starije pacijente i za pacijente sa oštećenom funkcijom bubrega i/ili jetre, i kod ovih pacijenata nije potrebno prilagođavanje doze. Ne stupa u interakcije (međudjelovanje) sa hranom, alkoholom i lijekovima.

Alerix® je dostupan u svim apotekama bez ljekarskog recepta, a namijenjen je odraslim i djeci starosne dobi 12 godina i više. Za najbolje rezultate lijek primjenjujte prema priloženom uputstvu.

(Sponzorisani tekst)
web