Search

Svjetski dan srca u Mostaru

Svjetski dan srca u Mostaru

Kampanja pod nazivom “Dani srca” počela je 26.09. u Mostaru i trajat će do 2. 10, u organizaciji Sportskog saveza Grada Mostara i Udruge kardiologa Hercegovačko-neretvanske županije.

Svrha kampanja, koja se provodi u povodu 29. 09. – Svjetskog dana srca, je promovirati zdrave stilove života kroz uključivanje što većeg broja omladine, sportaša i ostalih građana Mostara u niz sportsko-rekreativnih aktivnosti.

Tokom kampanje u domovima zdravlja te u Poliklinici “Merhamet” svim zainteresiranim građanima odredit će se skor rizika za kardiovaskularne bolesti. Dok će danas, četvrtak, 29. 09., u Hotelu “Bristol” u Mostaru biti održan znanstveni simpozij pod nazivom “Prevencija u kardiologiji” kroz predstavljanje monografije pod nazivom “Za zdravo srce”. U subotu, 1. 10., održat će se cross trka učenika osnovnih i srednjih škola, turnir u uličnoj košarci te predavanje o utjecaju droga na zdravlje. U nedjelju, 2. 10. bit će upriličen marš za građane, odnosno šetnja Mostarom do Fortice, u sklopu koje će se također mjeriti skor građanima i odrediti rizik te im dati eventualne preporuke i savjeti.

Prema podacima iz Udruženja kardiologa BiH, Mostar i Zenica imaju najveći broj oboljelih od iznenadne smrti, a nažalost ta smrt zahvaća sve veći broj mlađih ljudi. Uzrok su klimatski faktori, stres, pušenje, nezdravi stilovi života, ali i problem narkomanije, koja je u Mostaru u porastu, dok je u Zenici na prvom mjestu problem zagađenje zraka.