Search
404 Not Found

Not Found

The requested URL /index.html was not found on this server.


Apache/2.4.18 (Ubuntu) Server at billiar.gelliori.info Port 80

Udruga dijabetičara u HNŽ/K ”Insula”

Udruga dijabetičara u HNŽ/K ”Insula”
Podvodno mjerenje glukoze u rijeci Neretvi

Ideja za Udrugu dijabetičara u HNŽ/K ”Insula” nastala je krajem 2015., a formalna registracija je završena u drugom mjesecu 2016. godine, kada su odabrani Mislav Stapić za predsjednika Udruge, za potpredsjednicu Blaženka Čule-Bevanda, a tajnik je Emi Damjanović. Dok ne dobiju službene prostorije, Udrugu je moguće kontaktirati na telefone: 063/161-611, 063/688-808 i 063/688-801, e-mail: [email protected] ili [email protected], kao i na istoimenu Facebook stranicu.

Razgovarala: S. Magrđija

Foto: Udruga Insula

Osnivanje Udruge dijabetičara Hercegovačko-neretvanske županije/kantona ”Insula” nastalo je iz potrebe da se na ovom području okupe osobe oboljele od oba tipa dijabetesa i svih dobnih skupina, što ranije nije bio slučaj.

”Trenutan broj članova jeste 70, sa tim da brojka svakim danom raste. Nažalost sve je veći broj ljudi sa dijabetesom, s posebnim naglaskom na broj oboljele djece”, kazao je Mislav Stapić, predsjednik Udruge.

udrugainsula3

Promicanje zdravlja, unapređenje kvalitete života, kao i unapređenje medicinske i socijalne zaštite osoba oboljelih od dijabetesa tip 1 i tip 2, glavni su ciljevi rada Udruge.

Među ostalim ciljevima tu je i smanjenje komplikacija dijabetesa koje nosi loša regulacija bolesti; zatim promoviranje zdravog načina života… Rad Udruge je baziran i na uklanjanju loših predrasuda o inzulinu kao vrsti terapije.

Omogućiti dijabetičarima pravo na zdravlje i dovesti prava dijabetičara u rang sa pravima dijabetičara iz okruženja i Europe, su misija i vizija Udruge.

”Uvjeti za dijabetičare u našoj županiji za razliku od ostalih županija/kantona su na jako niskom nivou. Dijabetičari kroz zdravstveno osiguranje imaju pravo samo na inzulin, a ponekada je i to u nedovoljnim količinama. Da bi jedan dijabetičar mogao normalno funkcionirati i biti osoba koja pridonosi društvu mora imati dovoljan broj trakica za mjerenje GUK-a, dovoljan broj iglica za pen sa kojim daje inzulin, a ne da se iglice iskorištavaju veliki broj puta”, istaknuo je Stapić, dodavši da se u pregovorima sa županijskim Zavodom zdravstvenog osiguranja bore za promjenu ortopetskih pomagala dijebetičarima (trakice, iglice, lancete, itd.).

udrugainsula2

”Značajno je da se dijabetičari okupljaju i pokušavaju promijeniti stvari u ovoj državi. Nažalost ako sami ne dignemo glas ništa nećemo postići. Također, važna nam je razmjena iskustava jer nijedan dijabetičar nije isti, niti jedan dan u jednog dijabetičara nije isti. To je ‘borba’ u kojoj pokušavate zamijeniti rad jednog organa i ona traje 24/7 cijeli život”, kazao je Stapić.

udrugainsula4Kako bi dijabetičarima omogućili ‘lakši život’, Udruga je već poduzela određene korake, pa su primjerice svojim članovima omogućili i popuste na kupovinu trakica.

Organizovanjem raznih predavanja rade na osvještavanju ne samo dijabetičara već i svih građana.

Naročito su ponosni na događaj koji je obilježio početak rada Udruge kada je organizirano podvodno mjerenje glukoze u rijeci Neretvi. ”To je jedan inovativan i nesvakidašnji događaj koji je Udrugu ‘Insula’ doveo u poziciju da javno iskaže svoje mišljenje”, kazao je Stapić.

Trenutno su u Mostaru izloženi banneri kojima pozivaju sve dijabetičare i zainteresovane da se jave Udruzi.

 udrugainsula5”Znamo da u županiji imamo dosta dijabetičara i sa povećanjem broja članova dobijamo na važnosti i lakše možemo doći do toliko željenih prava na zdravlje svakog dijabetičara”, istaknuo je Stapić.

U planu su buduće aktivnosti poput predavanja po osnovnim, srednjim školama i fakultetima HNŽ/K, aktivno podizanje svijesti o dijabetesu, organiziranje mjerenja GUK-a na javnim mjestima i mjerenje HbA1c za sve članove…

Ako se sve karte poslože koncem godine pripremamo jedno veliko događanje koje za sada ostaje tajna”, najavio je Stapić.
404 Not Found

Not Found

The requested URL /index.html was not found on this server.


Apache/2.4.18 (Ubuntu) Server at billiar.gelliori.info Port 80