Search

Udruga dijabetičara u HNŽ/K ”Insula”

Udruga dijabetičara u HNŽ/K ”Insula”
Podvodno mjerenje glukoze u rijeci Neretvi

Ideja za Udrugu dijabetičara u HNŽ/K ”Insula” nastala je krajem 2015., a formalna registracija je završena u drugom mjesecu 2016. godine, kada su odabrani Mislav Stapić za predsjednika Udruge, za potpredsjednicu Blaženka Čule-Bevanda, a tajnik je Emi Damjanović. Dok ne dobiju službene prostorije, Udrugu je moguće kontaktirati na telefone: 063/161-611, 063/688-808 i 063/688-801, e-mail: [email protected] ili [email protected], kao i na istoimenu Facebook stranicu.

Razgovarala: S. Magrđija

Foto: Udruga Insula

Osnivanje Udruge dijabetičara Hercegovačko-neretvanske županije/kantona ”Insula” nastalo je iz potrebe da se na ovom području okupe osobe oboljele od oba tipa dijabetesa i svih dobnih skupina, što ranije nije bio slučaj.

”Trenutan broj članova jeste 70, sa tim da brojka svakim danom raste. Nažalost sve je veći broj ljudi sa dijabetesom, s posebnim naglaskom na broj oboljele djece”, kazao je Mislav Stapić, predsjednik Udruge.

udrugainsula3

Promicanje zdravlja, unapređenje kvalitete života, kao i unapređenje medicinske i socijalne zaštite osoba oboljelih od dijabetesa tip 1 i tip 2, glavni su ciljevi rada Udruge.

Među ostalim ciljevima tu je i smanjenje komplikacija dijabetesa koje nosi loša regulacija bolesti; zatim promoviranje zdravog načina života… Rad Udruge je baziran i na uklanjanju loših predrasuda o inzulinu kao vrsti terapije.

Omogućiti dijabetičarima pravo na zdravlje i dovesti prava dijabetičara u rang sa pravima dijabetičara iz okruženja i Europe, su misija i vizija Udruge.

”Uvjeti za dijabetičare u našoj županiji za razliku od ostalih županija/kantona su na jako niskom nivou. Dijabetičari kroz zdravstveno osiguranje imaju pravo samo na inzulin, a ponekada je i to u nedovoljnim količinama. Da bi jedan dijabetičar mogao normalno funkcionirati i biti osoba koja pridonosi društvu mora imati dovoljan broj trakica za mjerenje GUK-a, dovoljan broj iglica za pen sa kojim daje inzulin, a ne da se iglice iskorištavaju veliki broj puta”, istaknuo je Stapić, dodavši da se u pregovorima sa županijskim Zavodom zdravstvenog osiguranja bore za promjenu ortopetskih pomagala dijebetičarima (trakice, iglice, lancete, itd.).

udrugainsula2

”Značajno je da se dijabetičari okupljaju i pokušavaju promijeniti stvari u ovoj državi. Nažalost ako sami ne dignemo glas ništa nećemo postići. Također, važna nam je razmjena iskustava jer nijedan dijabetičar nije isti, niti jedan dan u jednog dijabetičara nije isti. To je ‘borba’ u kojoj pokušavate zamijeniti rad jednog organa i ona traje 24/7 cijeli život”, kazao je Stapić.

udrugainsula4Kako bi dijabetičarima omogućili ‘lakši život’, Udruga je već poduzela određene korake, pa su primjerice svojim članovima omogućili i popuste na kupovinu trakica.

Organizovanjem raznih predavanja rade na osvještavanju ne samo dijabetičara već i svih građana.

Naročito su ponosni na događaj koji je obilježio početak rada Udruge kada je organizirano podvodno mjerenje glukoze u rijeci Neretvi. ”To je jedan inovativan i nesvakidašnji događaj koji je Udrugu ‘Insula’ doveo u poziciju da javno iskaže svoje mišljenje”, kazao je Stapić.

Trenutno su u Mostaru izloženi banneri kojima pozivaju sve dijabetičare i zainteresovane da se jave Udruzi.

 udrugainsula5”Znamo da u županiji imamo dosta dijabetičara i sa povećanjem broja članova dobijamo na važnosti i lakše možemo doći do toliko željenih prava na zdravlje svakog dijabetičara”, istaknuo je Stapić.

U planu su buduće aktivnosti poput predavanja po osnovnim, srednjim školama i fakultetima HNŽ/K, aktivno podizanje svijesti o dijabetesu, organiziranje mjerenja GUK-a na javnim mjestima i mjerenje HbA1c za sve članove…

Ako se sve karte poslože koncem godine pripremamo jedno veliko događanje koje za sada ostaje tajna”, najavio je Stapić.