Search
web

Udruženje dijabetičara djece i omladine KS obilježilo Svjetski dan dijabetesa

Udruženje dijabetičara djece i omladine KS obilježilo Svjetski dan dijabetesa

Udruženje dijabetičara djece i omladine KS u saradnji sa Dijabetološkim udruženjem Federacije BiH i Savezom udruženja dijabetičara u FBiH na Trgu djece Sarajeva danas su obilježili Svjetski dan dijabetesa pod sloganom “Sport i dijabetes mogu zajedno”.

”Tjelesna aktivnost i sport su bitni faktori u tretmanu dijabetesa”, kazao je predsjednik Saveza dijabetoloških udruženja u BiH Midhat Mujić.

Tim povodom je organozovan turnir u malom nogometu na montažnom terenu s ciljem razbijanja predrasuda o tome da su sport i dijabetes nespojivi.

uddoks-2a

Turnir su prema riječima Kenana Mujagića, predsjednika Udruženje dijabetičara djece i omladine KS, odigrala djeca koja imaju dijabetes, a podršku si im dali i štićenici Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.

Glavna utakmica je odigrana između reprezentacije BiH dijabetičara koji su prvaci Evrope i ekipe predstavnika Nadbiskupijskog centra Ivan Pavao II.

Istovremeno, na štandovima je za stanovništvo omogućeno mjerenje nivoa šećera u krvi i podjela edukativnih materijala, kao i prvog specijalnog izdanja časopisa VitalPlus.

uddoks-3

(S.M./VitalPlus)
web