Search

Udruženje dijabetičara Kantona Sarajevo obilježilo Svjetski dan dijabetesa

Udruženje dijabetičara Kantona Sarajevo obilježilo Svjetski dan dijabetesa

Bogatim programom u organizaciji Udruženja dijabetičara Kantona Sarajevo (UDKS) danas je obilježen Svjetski dan dijabetesa. 

Nakon okupljanja na Baščaršiji kod Sebilja i zagrijavanja sa fitnes instruktorima, krenula je šetnja članova UDKS i sugrađana do Doma Oružanih snaga Armije BiH, čime su naglasili važnost fizičke aktivnosti kao bitnog faktora u terapiji kod šećerne bolesti.

Nakon šetnje svi članovi Udruženja dijabetičara KS,  članovi njihovih porodica kao i ostali zainteresovani, imali su priliku besplatno izmjeriti nivo šećera u krvi: nakon šetnje, prije obroka i dva sata nakon obroka, kao i vrijednosti krvnog pritiska.

 

udkswdd3

Prof. dr. Azra Bureković je održala edukativno predavanje pod nazivom “Zdrav život i dijabetes – kampanja 2014-2016”, s ciljnim porukama:

  • rano otkrivanje i liječenje dijabetes melitus tip 2,
  • spriječavanje kasnih komplikacija i prevencija diabetesa,
  • ”oči su u fokusu”.

Program obilježavanja upotpunjen je i nastupom horske grupe Zlatna jesen, koja djeluje pri Centru za zdravo starenje općine Novo Sarajevo. Uz starogradske pjesme, poslana poruka svim osobama koji boluju od ove bolesti da optimizam i snaga volje da pobijede ovu bolest je jača od svega.

U sklopu obilježavanja upriličena je i koktel prezentacija zdrave hrane za dijabetičare uz druženje i obilazak štandova. Promovisana je i članska knjižica Udruženja dijabetičara Kantona Sarajevo.

Edukativni dio upotpunjen je prezentacijom prvog specijalnog izdanja časopisa Vital Plus ”Moj život s inzulinom”, prezentacijom Rječnika dijabetesa i drugih brošura.

“Samo educiran dijabetičar je zaštićen od komplikacija ove bolesti, a zdrav i mlad čovjek koji se na vrijeme educira je zaštićen od nastanka i razvoja ove bolesti”, poručili su iz Udruženja dijabetičara KS.

udksftglr

(S.M./VitalPlus)