Search

Svečano otvaranje 23. Sarajevo Film Festivala

Svečano otvaranje 23. Sarajevo Film Festivala

Ovogodišnji 23. Sarajevo Film Festival, jedna od najvećih filmskih smotri u regiji, već s prvom noći je opravdao čekivanja svih koji su zbog njega došli u grad sa raznih destinacija.

”Da tako bude i narednih dana pobrinut će se više od 700 uposlenika i 300 volontera iz 35 zemalja”, kazao je direktor Festivala Mirsad Purivatra.

Tokom osam festivalskih dana na osam lokacija kroz 18 programa bit će prikazano 235 filmova iz 54 zemlje. Među odabranim filmovima publika u Sarajevu imat će priliku vidjeti čak 43 svjetske premijere i 23 međunarodne premijere, što ga svrstava među najznačajnije festivale u Europi i svijetu.

“Selekcija općenito pokazuje stanje u regionalnoj kinematografiji. Primjetno je odsustvo naše mikroregije, ali prisustvo filmova iz Gruzije, Grčke i Rumunije, ako još pogledamo cijeli takmičarski program, možemo primijetiti da je i Mađarska veoma prisutna i nastavlja biti prisutna u našim takmičarskim programima”, kazala je selektorica Takmičarskog programa za igrani i kratki film Elma Tataragić tokom predstavljanja glavnog programa.

U Takmičarski program za igrani film, među 210 naslova, odabrano je devet filmova, od kojih se sedam bori za nagrade Srce Sarajevo, a dva filma će imati svoje gala projekcije.

Od sedam filmova koji se takmiče za nagradu Srce Sarajeva četiri će imati regionalnu premijeru, a tri svjetsku. Za prestižno Srce Sarajeva bore se: “Pravci” (Bugarska) u režiji Stephana Komandareva; “Sofijin sin” (Grčka) u režiji Eline Psykou; “Strašna majka” (Gruzija) debitankinje Ane Urushandze i “Taoci” (Gruzija) u režiji Reza Gigineishvili.

Svjetsku premijeru na 23. SFF-u imat će: “Buđenje dana” (Albanija i Grčka) u režiji Gentiana Kocija, debitantski film Emanuela Parvua (Ruminija) “Meda ili ne tako sjajna strana stvari”, a treća svjetska premijera je film “Zrno” (Turska) turskog reditelja Semiha Kaplanoglua.

Prva gala projekcija je bosanskohercegovački film “Muškarci ne plaču”, debitantsko ostvarenje Alena Drljevića, kao i prvi bh. dugometražni animirani film “Ptice kao mi” u režiji Faruka Šabanovića i Amela Ćuhara.

Veliko interesovanje, kao i svake godine, izaziva program Open air, gdje se prikazuju filmovi dobitnici nagrada sa najpoznatijih svjetskih festivala. Tako će ove godine biti će prikazani film “Druga strana nade” Akija Kaurismäkija, “Niotkuda” (In the Fade) Fatiha Akina, film “Žaba” Elmira Jukića, film “Avrillina kćerka” Michela Francoa, film “Riba zvana Wanda” Charlesa Chrictona, komedija “Velika bolest” američkog reditelja Michela Showaltera, te film, “Vozač” Edgara Wrighta.

Fotografije sa crvenog tepiha pogledajte u našoj FB galeriji, a svakako uživajte u najkvalitetnijim projekcijama odabranim za ovogodišnji Festival, ali i u ostalom raznovrsnom programu širom Sarajeva tokom ovih osam festivalskih dana.

(S.M./VitalPlus)