Search

Utrke s dijabetesom – inspirativno predavanje

Utrke s dijabetesom – inspirativno predavanje

U sklopu prvog dana desetog Weekend Media Festivala, inspirativno predavanje pod nazivom Utrke s dijabetesom održao je mladi Belgijanac Thomas Raeymaekers, ambasador i sportski direktor juniorskog tima  ”Team Novo Nordisk”.

Još od ranog djetinjstva Raeymaekers je sanjao o tome da postane profesionalni biciklist. Ovaj Belgijanac počeo se natjecati sa samo 10 godina, a kao junior je dosljedno završavao na postolju, kada je vozio za isti tim kao i tadašnji UCI-jev prvak svijeta.

Kad je navršio 17 godina, nenadano je izgubio 8 kilograma te je završio u bolnici. Dijagnosticiran mu je dijabetes tip 1. Ležeći u bolnici, a kako bi mu vrijeme brže prošlo, gledao je utrku Tour of Turkey. Na početku je Raeymaekers sumnjao da će nastaviti sa biciklističkim utrkama, ali nakon što je otkrio projekt Team Novo Nordisk, shvatio je da je moguće imati dijabetes i takmičiti se. Javio se u Team Novo Nordisk za pomoć i sljedeće godine je potpisao ugovor za profesionalni tim.

Kao neko ko je jedino sanjao da postane profesionalni trkač, Raeymaekers se osjeća kao da stvarno živi svoj san. Smatra da je Tour of Turkey, ista utrka koja ga je zabavljala dok je bio u bolnici, njegovo najveće dostignuće. Raeymaekers se povukao iz biciklizma 2015. godine. te je preuzeo novu ulogu ambasadora tima.

U svom predavanju je ispričao na koji je način dijabetes promijenio njegov život, kako su mu ljudi govorili da odustane, kako je otkrio prvi profesionalni biciklistički tim potpuno sastavljen od dijabetičara (Team Novo Nordisk) koji ga je naučio da nikada ne odustaje od svojih snova te kako se taj tim utrkuje kako bi inspirisao, educirao i ojačao sve ljude koji boluju od dijabetesa.

Njegova poruka je da niko ko boluje od dijabetesa ne smije dopustiti da ga bolest spriječi u nastojanju da postigne sportske ili bilo koje druge snove i uspjehe.

(Tekst i foto: S. Magrđija / VitalPlus)