Search

Weekend kao funky festival i oaza znanja koja ohrabruje

Weekend kao funky festival i oaza znanja koja ohrabruje

Budućnost komunikacije i marketinga, prijevoz i obrazovanje budućnosti teme su kojima je započeo prvi dan jubilarnog Weekend Media Festivala s više od 30 predavanja, panela i radionica.

Možda je to klišej – ali mi smo specijalisti kako iz maloga napraviti najviše. Nemamo ni ljudi ni financija, dok kod Skandinavaca vlada obilje koje treba svesti na jednostavne stvari. Mi pitamo i tražimo, a ta je vrsta otvorenosti na koju Skandinavci nisu navikli. Zatvoreniji su kao društvo i teško prelaze barijere koje mi preskačemo“, ispričao je Srđan Šaper, jedan od najpoznatijih marketinških stručnjaka u regiji u razgovoru s direktorom festivala Tomom Ricovom.

Iako su sudionici panela Baby You Can Drive My Car zaključili da je automobil u Hrvatskoj još uvijek statusni simbol, budućnost prijevoza već je tu. „Cijeli koncept prometa iz temelja se mijenja, a poanta je u izboru koji nude novi digitalni modeli, poručio je Davor Tremac, generalni menadžer Ubera za jugoistočnu Europu. Globalno tržište osvojile su digitalne platforme ekonomije dijeljenja kao što su Uber i Turo s milijunima korisnika globalno. FlixBus je u regiji osvojio pola milijuna putnika. Najbolje tek dolazi – tehnologija već omogućuje autonomna vozila premda smo daleko od široke primjene takvog prijevoza.

Fokus prvoga dana Weekenda bio je i na norveškom startupu i edukacijskom brendu Kahoot! koji ima ambiciozan cilj poboljšavanja obrazovanja na svjetskoj razini. Već su okupili veliku zajednicu koja je stvorila 20 milijuna edukativnih igara. Njihov pristup temelji se na inkluzivnom dizajnu, o čemu su govorili njegov osnivač Jamie Brooker i Onny Eikhaug iz norveškog centra za dizajn i arhitekturu.

Weekend već deset godina uspješno donosi koncept kreativnog dokoličarenja. Autor tog termina koji je postao prihvaćen među sudionicima je direktor korporativnih komunikacija Adris grupe Predrag Grubić. Desetljeće Weekenda sumirao je na istoimenom panelu.

„Weekend Media Festival je opstao ponajprije zbog koncepcije festivala, odnosno kreativnog dokoličarenja. Weekend je također odolio kušnji natjecanja i žiriranja koja potroši i najbolje odnose među kolegama, prijateljima i suradnicima. Opstao je i napose zbog tog jer su političari dovedeni u ravnopravni odnos s drugim sudionicima festivala i nismo dopustili da im to bude dodatna pozornica za njima tako drago uslikavanje“, istaknuo je Grubić. Na njega se nadovezao i Branimir Brkljač iz Terra Panonice Srbija: „Weekend je za mene oaza u kojoj se svi osjećamo kao dio istog plemena. Bez obzira na sve promjene u ovih 10 godina, komunikacija ostaje najvažnija, a danas kad smo reducirani na followere i likeove, važno je ovo jedinstveno iskustvo“.

Na još jednom nezaboravnom Weekend Media Festivalu, najvećem komunikacijskom festivalu u jugoistočnoj Europi koji se organizira pod generalnim pokroviteljstvom Adris grupe, oko 4500 posjetitelja imat će prilike poslušati brojne druge zanimljive teme.

(S.M./VitalPlus)