Search

Euromelanoma 2014 – Ranom dijagnozom spašavate život

Euromelanoma 2014 – Ranom dijagnozom spašavate život

U organizaciji Udruženja za prevenciju i borbu protiv raka kože ‘’Melanoma u BiH’’, u periodu od 12. do 16. maja provedena je javno-zdravstvena preventivna kampanja protiv raka kože “Euromelanoma 2014 – Ranom dijagnozom spašavate život”. U okviru kampanje je u 30 gradova širom BiH, pružen besplatan dermatološki pregled mladeža svim zainteresiranim građanima.

Prošle godine pregledano 5.000 pacijenata

U prošlogodišnjoj kampanji ukupno je pregledano oko 5.000 pacijenata – kazala je dr. Hana Helppikangas, potpredsjednica Udruženja ‘’Melanoma u BiH’’. Do sad su rezultati na 4.208 ispitanika pokazili različite tumore kože kod 510 pregledanih pacijenata, od toga 20% melanoma, 38,43% karcinoma bazalnih stanica, 4,71% karcinoma skvamoznih stanica i 36% ostalih tumora kože.  Dijagnosticirano je ukupno 1.203 atipičnih mladeža (416 muških i 778 ženskih pacijenata).

– Naglasila bih ono što pokazuje da ćemo se tek susresti sa ozbljnošću problema karcinoma kože u bliskoj budućnosti, jeste da je 43% od ovih mladeža nađeno u populaciji dobi od 20 do 34 godine starosti. Najčešći tip kože je bio koža koja prvo izgori, a potom brzo potamni što znači da riziko grupa nisu samo oni svijetle puti, očiju i kose – naglasila je dr. Helppikangas.

Rana dijagnostika bitna za pravovremeno i efikasno liječenje melanoma

Kod 521 pacijenta je dijagnosticirana prekanceroza – aktinične keratoze, a kod 1.800 pacijenata je ustanovljeno oštećenja od sunca – lentiginoze (673 muških i 1.119 ženskih pacijenata).

– Ovdje bih skrenula pažnju na upotrebu solarijuma koji je nažalost kod nas tek postao trend. Najnovije studije su pokazale da oni koji koriste solarijum imaju veći rizik nastanka karcinoma kože, nego što imaju pušači da dobiju karcinom pluća – kazala je dr. Helppikangas.

Osnovni cilj kampanje je što više ljudi upozoriti o štetnosti UV zraka, odnosno o koristi posjeta dermatologu i analiziranja promjena na koži.