Search

Simptomatsko liječenje prehlade i gripe

Simptomatsko liječenje prehlade i gripe

Prehlada je najčešća bolest, pretežno uzrokovana pothlađivanjem tijela ili njegovih određenih dijelova.

U takvim stanjima prokrvljenost sluznica je oslabljena, a time i imunitetna odbrana od virusa i bakterija, tako da ovi uzročnici bolesti mogu prodrijeti u sluznice. Zahvaćeni su nos, grlo, dišni putovi, dušnik i bronhiji. Dok je prehlada infekcija gornjega respiratornog sistema, uzrokovana virusima, najčešće blagog toka, gripa je upala respiratornog sistema čiji je uzročnik virus gripe, a očituje se znatno izraženijim simptomima. Niže temperature i veće temperaturne razlike, uz oslabljeni imunitet, kao i duži boravak u zatvorenom prostoru povećava vjerojatnost širenja virusa.

Ne postoji specifičan lijek za prehladu ili gripu. Budući da se radi o virusnoj bolesti, uzimanje antibiotika nema učinka na intenzitet simptoma, niti trajanja bolesti. U liječenju se primjenjuju lijekovi i postupci koji ublažavaju simptome i time ubrzavaju ozdravljenje.  Uz odmaranje u krevetu, uzimanje tekućine i mnogo vitamina C, preporučuje se primjena uglavnom kombinovanih lijekova koji olakšavaju simptome prehlade i gripe. Važno je znati da osobe koje boluju od hroničnih bolesti, poput povišenog krvnog pritiska, odabiru lijeka moraju posvetiti posebnu pažnju.

22a

American Heart Association preporučuje izbjegavanje lijekova koji u svom sastavu sadrže dekongestive (kao što su pseudoefedrin i fenilefrin) koji smanjuju otečenost nosne sluznice i poboljšavaju prohodnost nosa, ali mogu povisiti krvni pritisak. Kako bi izbjegli nepoželjne efekte dekongestiva savjetujemo da koristite lijekove koji u svom sastavu nemaju dekongestiv ili umjesto dekongestiva sadrže antihistaminik.

22b

LUPOCET FLU® šumeće tablete iz Belupovog bezreceptnog programa lijekova, su lijek namijenjen za simptomatsko liječenje prehlade i gripe. Po svom sastavu ovaj lijek je fiksna kombinacija analgetika i antipiretika (paracetamola) s malim dozama antihistaminika (klorfenamina) i askorbatne kiseline (vitamina C).

LUPOCET FLU® ublažava simptome poput rinoreje, svrbeža nosa, suznih očiju, promuklosti, kašlja, glavobolje, vrućice i iscrpljenosti.

LUPOCET FLU® treba uzimati nakon jela, kako bi se smanjila mogućnost nastanka probavnih smetnji. Šumeće tablete otopljene u čaši vode ugodnog su okusa limuna, uklanjaju simptome gripe i prehlade kod odraslih i djece starije od 6 godina.