Search

Žene šefovi su češće u depresiji od svojih muških kolega

Žene šefovi su češće u depresiji od svojih muških kolega

 Ženski rukovoditelji češće pokazuju simptome depresije od muških kolega, prenosi BBC, prema novom istraživanju objavljenom u ”Journal of Health and Social Behavior”.

Istraživanje provedeno na 2.800 muškaraca i žena srednjih godina pokazalo je da autoritet kod muškaraca, odnosno mogućnost da zapošljavaju ljude i daju im otkaz, smanjuje simptome depresije.

Žene koje rade na poslovima koji podrazumijevaju zapošljavanje, otkaze, uticaj na plate, imaju devet posto višu stopu simptoma depresije nego žene na nižim položajima. Dok muškarci na vodećim položajima pokazuju 10 posto manje depresivnih somptoma od onih koji rade na nižim pozicijama.

Voditeljica istraživanja, Tatjana Pudrowska, kaže: ”Ove žene su obrazovanije, više zarađuju, zadovoljnije su poslom i imaju veću slobodu nego žene koje nisu autoret na poslu. Ipak, one imaju lošije mentalno zravlje od žena na nižim položajima.”

Šefice se moraju nositi s napetostima koje postoje s osobljem, stereotipima i predrasudama, socijalnom izolacijom, te otporom podređenih  kolega kao i otporom nadređenih.

Žene se moraju potruditi više od muškaraca da bi došle na visoku poziciju, a kada su već na poziciji, njihovo pravo na taj status stalno se propituje.