Search

Je li depresija zarazna bolest?

Je li depresija zarazna bolest?

Depresiju treba definisati kao zaraznu bolest a ne kao emocionalni poremećaj, smatra dr Turhan Canli, prenosi Daily Mail.

Takvo stanje može biti rezultat parazitske, bakterijske ili virusne infekcije i buduća istraživanja bi trebala da otkriju više o tim mikroorganizmima, tvrdi dr Turhan Canli, sa Stony Brook Univerziteta u SAD-u.

Ako je njegova teorija istinita, on se nada da bi se u budućnosti mogla razviti vakcina koja štiti od depresije.

U članku objavljenom u časopisu “Biology of Mood and Anxiety Disorders”, dr Canli je rekao: ”Vrijeme je za potpuno drugačiji pristup. Umjesto poimanje depresije kao emocionalnog poremećaja, predlažem da se definiše kao neka vrsta zarazne bolesti. Buduća istraživanja trebala bi se usmjeriti ka otkrivanju parazita, bakterija ili virusa koji mogu biti uzročnici nastanka ozbiljne depresije.”

Rekao je da se pacijenti sa depresijom ponašaju kao bolesni. Nemaju energije, teško ustaju iz kreveta i nisu zainteresovani za svijet oko sebe, što su takođe simptomi i zaraznih bolesti.

Istraživanje sprovedeno nad pacijentima sa depresijom takođe pokazuje prisustnost upalnih markera u njihovim mozgovima, dodaje dr Canli.

Smatra da postoje primjeri parazita, bakterija ili virusa koji utiču na emocionalno ponašanje. Jedan od poznatijih je Toxomaplasma, osobe zaražene ovim parazitom mogu pokazati drastične promjene u ponašanju, zbog načina na koji Toxomaplasma oštećuje mozak.

On navodi 28 istraživanja koja su pronašla vezu između virusa i depresije. Među njima su BDV, virus herpes, varicella zoster i Epstein-Barr virus, svi su češći kod depresivnih osoba.

Također smatra da nasljednost depresije nije istražena na pravi način. Kaže da virusi, bakterije i paraziti mogu da prenesu gene u naše stanice i dovedu do promjene genetske strukture. Njima se dijete može zaraziti tokom poroda ili kontaktom djece sa roditeljima.