Search

Mediteranska ishrana je dobra za vaše gene

Mediteranska ishrana je dobra za vaše gene

Mediteranska ishrana bogata povrćem, voćem, integralnim žitaricama i maslinovim uljem, a sa malo mliječnih proizvoda i mesa dobra je za gene, tvrde američki naučnici, prenosi New York Times.

Naučnici su otkrili da je mediteranska ishrana povezana s dužim telomerima, zaštitnim strukturama na krajevima hromosoma. Kraći telomeri povezani su s hroničnim bolestima povezanim sa starenjem i kraćim životom.

Koristili su podatke o 4.676 zdravih žena, njihova ishrana bodovana je od jedan do devet, u zavisnosti o sličnosti sa idealnom mediteranskom ishranom. Naučnici su mjerili dužinu njihovih telomera krvnim testovima u periodu od 20 godina, povremenim pregledima.

U ustrživanju objavljenom u časopisu BMJ, praćen je njihov indeks tjelesne mase, pušenje, fizička aktivnost, reproduktivna historija i drugi faktori, te je utvrđeno da su telomeri bili duži što je ishrana bila bliža idealnoj mediteranskoj. Bod manje na skali sličnosti s mediteranskom ishranom znači brže starenje organizma za godinu i šest mjeseci.