Search

Zašto rad u noćnoj smjeni ima velike posljedice po zdravlje

Zašto rad u noćnoj smjeni ima velike posljedice po zdravlje

Poznato je da rad u smjenama, odnosno rad noću, dovodi do poremećaja rasporeda spavanja. Međutim, kvalitet spavanja nije jedino što je u opasnosti kada je u pitanju takav način rada. Itekako utiče na zdravlje radnika, posebno žena, navodi se u novoj studiji, prenosi HuffingtonPost.

Studija, objavljena u časopisu ”American Journal of Preventive Medicine”, je pokazala da će žene koje su radile rotirajuće noćne smjene pet ili više godina imati kraći životni vijek, kao i povećan rizik umiranja od kariovaskularnih bolesti. Takav rad u trajanju od 15 godina i više povećava šanse za umrianje od raka pluća.

Tokom istraživanja tim međunarodnih naučnika pratio je oko 75.000 registrovanih ženskih medicinskih sestara u Sjedinjenim Američkim Državama tokom 22 godine, što je uključivalo razgovor sa svim sestrama svake druge godine.

Definirajući rad u smjenama kao ”rad sa najmanje tri noćne smjene mjesečno, uz jutarnje i popodnevne u istom mjesecu”, za naučnike je bilo bitno koliko dugo su žene radile na ovaj način.

Žene koje su radile rotirajuće noćne smjene više od 11 godina, imale su kraći životni vijek. Rizik umiranja od kardiovaskularnih bolesti povečao se za 19 posto u onih koje su radile na taj način šest do 14 godina, a za one koje su radile više od 15 godina za 23 posto. Takođe se povećao rizik umiranja od raka pluća za 25 posto kod onih koje su tako radile više od 15 godina.

I prethodna istraživanja su potvrdila da rad u smjenama loše utiče na zdravlje: 2007. godine Svjetska Zdravstvena Organizacija je objavila da je takav način rada kancerogen, jer narušava cikardijalni ritam organizma, što je povezano sa povećanim rizikom od problema sa srcem i mozgom. Istraživanje dodatno otkriva koliko važnu ulogu imaju cikardijalni ritmovi za kardiovaskularni sistem i prevenciju tumora.

”Ovi rezultati su samo nastvak prethonih dokaza o štetnosti rotirajućih noćnih smjena na zdravlje i dugovječnost”, rekla je Eva S. Schernhammer, vanredni profesor Medicinskog fakulteta Harvard Univerziteta i saradnik epidemiolog u Brigham and Women bolnici.