Search

Kalijeve soli mogu smanjiti rizik od razvoja osteoporoze

Kalijeve soli mogu smanjiti rizik od razvoja osteoporoze

Najnovije istraživanje sa Univerziteta u Surreyu je pokazalo da soli kalija, kojih u izobilju ima u voću i povrću, igraju važnu ulogu u poboljšanju zravlja kostiju.

Po prvi put, rezultati su takođe pokazali da soli kalija smanjuju resorpciju kosti.

Studija, objavljena u časopisu ”Osteoporosis International”, je otkrila da visok unos kalija značajno smanjuje izlučivanje kalcija i kiseline u urinu, piše ScienceDaily.

”To znači da je višak kiseline nutralizovan i minerali u kostima očuvani”, pojasnila je autorica studije, dr. Helen Lambert sa Univerziteta u Surreyu.

”Višak kiseline u tijelu, koji nastaje kao posljedica tipične zapadne ishrane bogate proteinima, uzrokuje slabljenje kostiju. Naša studija je utvrdila da te soli mogu spriječiti osteoporozu, a rezultati su pokazali smanjenje resorpcije kosti”, dodala je ona.

Iako je resorpcija i formiranje kosti prirodan proces, koji omogućuje da kost raste, liječi se i prilagođava, kod osteoporoze se ravnoteža poremeti. Tako da se kost više razgrađuje nego što se stvara, što dovodi do krhkosti i prijeloma.

Loše zdravlje kostiju najčešće je kod žena starijih od 50 godina. U Velikoj Britaniji se godišnje zabilježi preko 300.000 fraktura zbog krhkosti, dok mjesečno umre 1.150 ljudi od komplikacija nastalih uslijed prijeloma kuka.

Ova studija pokazuje koliko je voće i povrće važno za čvrstoću kostiju i sprječavanje osteoporoze, posebno krompir, banane i paradajz.