Search

Svjetski dan borbe protiv raka

Svjetski dan borbe protiv raka

U cijelom svijetu 4. februar obilježava se kao Svjetski dan borbe protiv raka. Osnovni cilj je podizanje svijesti o malignim oboljenjima, njihovoj prevenciji, ranom otkrivanju i liječenju, te povećanju kvaliteta života oboljelih.

Rak, bolest koju karakteriše nekontrolisan rast i širenje ćelija koje mogu uticati na svaki dio tjela, je vodeći uzrok smrti u cijelom svijetu. Svake godine od različitih vrsta raka umre oko 8 miliona ljudi.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv raka širom svijeta se održavaju festivali, šetnje, seminari, javne informativne kampanje i drugi događaji s ciljem educiranja i podizanja svijesti o borbi protiv raka kroz rano otkrivanje, zdravu prehranu i fizičku aktivnost, prestanak pušenja, te pozivanje dužnosnika da maligne bolesti svrstaju u političke prioritete.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), gotovo 30 posto smrtnih slučajeva uzrokovanih rakom može se spriječiti obraćanjem pažnje na glavne faktore rizika: upotreba duhana, alkohola, nezdrava ishrana, fizička neaktivnost i prekomjerna težina. Najčešći oblici su rak pluća, rak želuca, rak jetre, rak debelog crijeva i rak dojke.

Tema ovgodišnjeg Svjetskog dana borbe protiv raka, ”Rak – nije izvan naše moći”, šalje poruku da rješenja postoje i da su dostupna. Cilj kampanje je da se sprovede ono što je već poznato u oblasti prevencije raka, ranog otkrivanja, liječenja i njege.

Usmjerena je na četiri osnovna područja za edukaciju i djelovanje:

  • Odabir zdravog načina života;
  • Pružanje ranog otkrivanja;
  • Postizanje dostupnog liječenja za sve;
  • Maksimiziranje kvaliteta života.