Search

Stres otežava oporavak od srčanog udara, posebno kod žena

Stres otežava oporavak od srčanog udara, posebno kod žena

Nova studija pronašla jaku vezu između stresa i otežanog oporavka poslije srčanog udara kod mladih i srednjovječnih pacijenata.

Previše obaveza, nepravilna ishrana i neredovno spavanje rezultirali su porastom stresa kod mladih i srednjovječnih ljudi. Nova studija je otkrila da bi to mogao biti razlog zašto se takvi ljudi teže oporavljaju od srčanog udara.

Istraživanje je provedeno na 2.397 žena i 1.175 muškaraca, starosti od 18 do 55 godina, koji su preživjeli srčani udar. Za vrijeme boravka u bolnici pacijenti su odgovarali na 14 pitanja o njihovim nedavnim nivoima stresa. Poslije mjesec dana istraživači su ponovo razgovarali sa bolesnicima da bi provjerili kako napreduje proces oporavka.

Prvo što su zapazili bilo je da su žene imale lošiji oporavak. Kod njih su zabilježeni bolovi u grudima, slabiji kvalitet života i lošije cjelokupno zdravlje. Takođe su imale i veći nivo stresa.

Porodični konflikti, tjelesne povrede, smrt ili bolest bliske osobe su faktori koji najviše izazivaju stres kod žena. S druge strane, za muškarce su najstresniji problemi sa finansijama i poslovni neuspjeh.

Istraživači su zaključili da se uticaj stresa i drugih psiholoških faktora itekako moraju uzeti u obzir kod bolesnika nakon srčanog udara.

Studija je objavljena u časopisu ”Circulation”.