Search

Studija uobičajene prehrambene aditive povezuje s Crohnovom bolesti i ulceroznim kolitisom

Studija uobičajene prehrambene aditive povezuje s Crohnovom bolesti i ulceroznim kolitisom

Česti aditivi u sladoledu, margarinu, upakovanim pecivima i drugoj prerađenoj hrani mogu izazvati upalne bolesti crijeva, ulcerozni kolitis i Crohnovu bolest, kao i druga stanja koja su povezana s pretilošću, piše Reuters.

Istraživači, Državnog univerziteta Georgija, su bili fokusirani na emulgatore, hemikalije koje se dodaju mnogim prehrambenim proizvodima kako bi poboljšale okus i teksturu, te produžile rok trajanja.

Eksperimentima na miševima su otkrili da emulgatori mogu promjeniti sastav crijevne flore i izazvati upale. Takve upale su često povezane s Crohnovom bolesti i ulceroznim kolitisom, kao i metaboličkim sindromom, grupom stanja koja povećavaju rizik od dijabetesa tipa 2, bolesti srca i moždanog udara.

Tokom istraživanja miševi su hranjeni emulgatorima razblaženim u vodi za piće ili su im dodavani direktno u hranu. Utvrđeno je da aktiviraju upale probavnog trakta, a uočene su i karakteristike metaboličkog sindroma kao što su loš nivo glukoze u krvi i povećana tjelesna težina, naročito u predjelu stomaka.

U studiji su korištena dva emulgatora koja se masovno upotrebljavaju širom svijeta, polisorbat 80 i karboksimetilceluloza. Naučnici slične studije planiraju i na ljudima, a već su krenuli sa istraživanjem drugih emulgatora.

Emulgatori se koriste u margarinu, majonezi, kremastim umacima, slatkišima, sladoledu, upakovanoj prerađenoj hrani i pecivima, te mnogim drugim proizvodima.

Učestalost upalnih bolesti crijeva i metaboličkog sindroma počela je da raste sredinom 20. stoljeća, otprilike u isto vrijeme kada su proizvođači hrane počeli sa širokom upotrebom emulgatora, naglašavaju istraživači.