Search

Pržena hrana povećava rizik od zatajenja srca

Pržena hrana povećava rizik od zatajenja srca

Osobe koje redovno jedu prženu hranu imaju čak 68 posto veći rizik od zatajenja srca, pokazala je nova studija, piše HealthDay.

Zatajenje srca je poremećaj kod kojeg srce više ne može pumpati dovoljnu količinu krvi za zadovoljenje cijelog organizma. Simptomi uključuju umor i otežano disanje, a to su najčešći razlozi za odlazak u bolnicu kod ljudi u dobi od 65 i više godina.

Prema rezultatima studije ljudi koji su jeli prženu hranu jednom do tri puta sedmično imali su 18 posto veći rizik od razvoja zatajenja srca. Kod onih koji su prženu hranu konzumirali četiri do šest puta sedmično rizik od zatajenja srca bio je za 25 posto veći, a sedam ili više puta za 68 posto.

Stručnjaci savjetuju da se konzumiranje pržene hrane svede na minimum kako bi se spriječilo zatajenje srca i druge bolesti povezane sa masnijom hranom. Preporučuju zdravu ishranu bogatu voćem, povrćem, grahom i integralnim žitaricama.

Studiju je finansirao američki Nacionalni institut za srce, pluća i krv (NHLBI).