Search

Savjeti za bolje pamćenje

Savjeti za bolje pamćenje

Američki naučnici su otkrili tehniku za bolje sjećanje. Kad pokušavate da zapamtite nešto važno, stegnite čvrsto desnu šaku, a kada želite da se prisjetite te informacije stegnite lijevu šaku.

Ovi jednostavni pokreti privremeno mijenjaju način na koji mozak funkcioniše i mogu da poboljšaju memoriju. Isto tako, britanski naučnici su utvrdili da ljudi uspijevaju da se sjete 23% više podataka ako tom prilikom zatvore oči.

Naučnici smatraju da je za ovaj fenomen zaslužna činjenica da se na taj način lišavamo distrakcija, tj. da nam ova tehnika pomaže da se fokusiramo na ono bitno u tom trenutku.

Pored ovoga, naučnici smatraju da san utiče na učenje i pamćenje. Nedovoljno sna smanjuje sposobnost koncentracije i efikasnog učenja. San je neophodan da bi mozak zapamtio informacije od prethodnog dana. Razlog tome je činjenica da se neuroni motornog korteksa koji su aktivni tokom učenja (budnog stanja) ponovo aktiviraju tokom dubokog sna, a nedostatak sna to remeti. Zato se potrudite da svake noći “ugrabite” 7 do 8 sati sna.