Search

Terapija muzikom

Terapija muzikom
Uticaj muzike u gotovo svim aspektima života je pozitivan, a svakodnevni život uz nju jednostavniji je i ljepši. Naporan i loš dan ne djeluje više tako crno nakon što dođete kući i opustite se uz svoju najdražu muziku.
Piše: Anita Pejić, mr.ph.

Muzika je prirodno sredstvo putem koje možemo doprijeti do ljudi. U svakodnevnom životu smo okruženi muzikom, i muzika nam daje mogućnost da se iskažemo putem nje i poboljšamo kvalitet svoga života. Muzika možda ne može riješiti sve vaše probleme, ali pomaže da se bolje osjećate. Pravi odabir pjesme vraća optimizam.

Uticaj na krvni pritisak

Muzika također pomaže kod problema sa spavanjem, smanjuje depresiju, snižava krvni pritisak, poboljšava koncentraciju te pomaže u jačanju socijalnih vještina. Ona se koristi za rješavanje različitih poteškoća, od komunikacijskih problema do nerazvijenih ili oštećenih motoričkih sposobnosti, duševnih bolesti i ozljeda mozga. Također se uključuje u fizičku rehabilitaciju liječenja posljedica moždanog udara.

Muzika se može koristiti kako bi se povećao osjećaj ugode te smanjio osjećaj tjeskobe i boli.

Zna se da muzika bržeg tempa dovodi do ubrzanja disanja, sračnog rada i povećanja krvnog pritiska. Sporija muzika izaziva smanjenje frekvence udisaja, srčanih otkucaja i pad krvnog pritiska. Ustanovljeno je i da je krešendo (postepeno pojačavanje muzike) dovelo do uzbuđivanja, dok je dekrešendo (postepeno utišavanje muzike) dovelo do relaksacije.

Bebe reaguju na muziku

Istraživanja sprovedena na Medicinskom centru za muziku i medicinu u Izraelu su pokazala da briga o prijevremeno rođenim bebama može biti poboljšana upotrebom muzike. Uspavanke kao i svi zvuci koji podsjećaju na imitaciju zvuka materice ili ljudskog srca imaju pozitivan uticaj na bebin otkucaj srca, san pa čak i dojenje.

Neka proučavanja pak pokazuju da stimulacija muzikom može ubrzati razvoj djeteta i uticati na dobivanje tjelesne težine. Bebe već u najranijoj dobi mogu razlikovati tipove muzike, a interakcija između majke i djeteta koja uključuje muzičke aktivnosti pomaže u razvijanju komunikacijskih veza i ubrzava razvoj govora.

Zbog toga se trudnicama savjetuje da slušaju Mozarta i druge velike klasike jer je, dok je u majčinoj utrobi, dijete usklađeno s otkucajima majčina srca i tonom njezina glasa, a poslije 12. sedmice fetus razvija sluh, pa može se trznuti ili smiriti, ovisno o tomu koju muziku čuje.

Muzika na poslu i prilikom kupovine

Muzika se često može čuti na radnim mjestima, u dućanima, restoranima i hotelima. Istraživanja su pokazala da radnici bolje rade te da su im ponašanje, stavovi i komunikacija bolji, efikasnost i koncentracija povećane, a greške smanjene kada slušaju muziku na poslu. Također, radinici se uz omiljenu vrstu muzike bolje osjećaju na poslu, što pozitivno utiče na ugodiju radnu atmosferu.

Osim učinka na efikasnost na radnom mjestu, psiholozi su odavno utvrdili da muzika itekako ima uticaj i na ponašanje svih nas prilikom kupovine u radnjama i trgovačkim centrima.
Ako žele brži protok kupaca, trgovci će odabrati bržu muziku, a obratno ako žele usporiti kupce.