Search

Važnost prevencije

Važnost prevencije

Nezarazne bolesti, poput raka ili dijabetesa, svake godine odnose 38 miliona života, od kojih bi se 16 miliona moglo spasiti preventivnim mjerama, stoji u izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

”Ulaganjem 1-3 dolara godišnje po osobi, zemlje bi mogle bitno smanjiti broj pacijenata i smrti izazvanih nezaraznim bolestima. U 2015. bi svaka zemlja trebala odrediti svoje ciljeve pokretanjem preventivnih mjera, a bez toga će milioni života opet biti izgubljeni”, izjavila je dr. Margaret Chan, direktorica WHO.

Prerane smrti od nezaraznih bolesti mogle bi se izbjeći kampanjama protiv duhana, alkohola i u korist fizičkih i sportskih aktivnosti. Duhan ubija 6 miliona ljudi godišnje, alkohol 3,3 miliona, fizička neaktivnost 3,2 miliona, a pretjerana konzumacija soli 1,7 miliona. WHO ističe problem pretilosti djece, koji razvijaju kardiovaskularne bolesti, visoki pritisak, ili bolesti vezane uz artrozu. Trenutno u svijetu ima 42 miliona pretile djece mlađe od pet godina.

Gotovo 3/4 svih smrti od nezaraznih bolesti, ili njih 28 miliona, događaju se u zemljama sa slabim i srednjim platama. WHO je u 2013. pokrenuo plan smanjenja preranih smrti za 25% do 2020. godine. Time su neke zemlje su već postigle rezultate. U Turskoj je broj pušača u periodu od 2008-2012. godine smanjen za 13,4% nakon porasta cijena duhana i upozorenja o opasnosti duhana na kutijama cigareta. U Mađarskoj koja ističe opasnosti šećera za zdravlje, potrošnja slatkih napitaka prosječno se smanjila za 30%.