Search

23 zdrave niskokalorične namirnice

23 zdrave niskokalorične namirnice

Pokušavate da smršavite? Donosimo vam listu niskokaloričnih namirnica koje će vam pomoći da na zdrav način izgubite kilograme.

Kelj je nevjerovatno hranjiv i veoma bogat vitaminima i mineralima, uključujući vitamin C i kalcij. Takođe je odličan izvor vlakana i sadrži korisne antioksidante. Zato nije nimalo čudno što se kelj nalazi na gotovo svakom popisu zdravih namirnica. Što se tiče kalorija, jedna šolja sirovog nasjeckanog kelja sadrži 33 kalorije. Savršen je za salatu ili kao prilog.

kelj

Rukola je zeleno lisnato povrće koje sadrži više vrsta vitamina i minerala. Dvije šolje rukole imaju samo deset kalorija tako da je savršena kao osnova za salatu (prelivenu svježim voćem, orašastim plodovima ili nekim laganim preljevom). Uveli listovi rukole sa malo maslinovog ulja i bijelog luka se mogu poslužiti i kao prilog.

rukola

Blitva je još još jedno lisnato povrće koje ne sadrži puno kalorija a bogato je raznim hranjivim tvarima. Jedna šolja sjeckane kuhane blitve ima samo 35 kalorija. Bogata je kalcijem, željezom, kalijem, te vitimaminima A, C i K. Blitva ne zahtjeva puno truda prilikom pripreme, može se poslužiti skuhana ili s dodatkom malo maslinovog ulja i bijelog balsamico sirćeta.

blitva

Mrkva je dobra za bilo koju dijetu jer nije gorka kao drugo povrće i može se poslužiti kao prilog ili sirovo predjelo, te se može grickati kao užina. Bogata je vitaminima A, C i B, a sadrži još kalij i mangan. Jedna šolja narezane mrkve sadrži oko 50 kalorija.

mrkva

Brokula pripada porodici kupusastog povrća koje je bogato hranjivim tvarima i antioksidansima. Sadrži visok udio vitamina C, željeza, vitamina A, kalcija, magnezija i kalija. Takođe je bogata vlaknima i ima veoma malo kalorija. Jedna šolja nasjeckane brokule sadrži samo 31 kaloriju.

brokula

Karfiol, iako nema duboki zeleni pigment, je povezan s brokulom i keljom. Takođe je bogat vitaminima, mineralima i antioksidansima. Jedna šolja nasjeckanog karfiola sadrži 25 kalorija. Savršen je kao prilog, a najbolje je skuhati ga lagano na pari.

karfiol

Špinat se može služiti kao zdrav prilog, a može poslužiti i kao osnova za salatu. Bogat je željezom, kalcijem i nekoliko vrsta vitamina. Jedna šolja sirovog lišća špinata ima sedam kalorija, a šolja kuhanog špinata samo 41.

spinat

Čini se da buranija ne dobija dovoljno pažnje, što je loše jer sadrži dosta vitamina A i C, dobar je izvor minerala, B vitamina i vlakana. Jedna šolja skuhane buranije sadži samo 44 kalorije.

buranija

Prokulica izgleda kao slatki mali kupus. Bogata je vitaminima i mineralima, te sadrži dosta dijetetskih vlakana. Savršena je da se posluži kao prilog. Jedna šolja kuhane prokulice ima samo 56 kalorija.

prokulica

Nemasna pileća prsa bez kože su obar izvor proteina, niacina, selena i vitamina B-12. Porcija od 90 grama pilećih prsa, prije nego se skuha, sadrži oko 100 kalorija. Kombinujte nemasnu piletinu sa drugim zdravim namirnicama i pazite na veličinu porcija.

pileca prsa

Grejp je zdravo južno voće bogato kalijem, vitaminima C i A, te vlaknima. Jedna polovica grejpa sadrži 52 kalorije. Grejp je dobar dodatak doručku ili se može jesti kao međuobrok.

grejp

Bakalar ima blag okus u odnosu na ribe poput lososa i tune. Takođe ima i manje kalorija. Oko 90 grama kuhanog bakalara sadrži 75 kalorija. Bogat je vitamonom B-12, niacinom, proteinima i selenom.

bakalar

Postoji mnogo vrsta gljiva i razlikuju se po svojoj hranjivoj vrijednosti. Neke, poput lisičarki, su bogate vitaminom D. Generalno, gljive su dobar izvor vitamina B, minerala i vlakana. Jedna šolja bijelih gljiva ima samo 44 kalorije. Gljive se mogu dodavati salatama ili se koriste kao sastojci u raznim receptima.

gljive

Škampi i kozice su bogati proteinima, selenom, niacinom i vitaminom B-12. Četiri velika kuhana škampa imaju oko 26 kalorija. Kuhani hladni škampi mogu se dodati salati ili se služe kao predjelo sa koktel umakom.

skampi

Paradajz sadrži veliki broj minerala, vlakana, vitamine A, C i B. Jedan paradajz ima oko 35 kalorija.

paradajz

Tikvice se mogu poslužiti sirove kao predjelo i užina, ili pirjane na malo maslinovog ulja kao prilog. Jedna šolja sjeckanih tikvica ima 20 kalorija. Sadrži dosta vitamina, minerala i vlakana.

tikvice

Celer je odličan izvor vlakana, kalcijuma, kalijuma i vitamina C. Jedna dugačka stabljika celera ima deset kalorija, a jedna šolja sjeckanog celera samo 16.

celer

Rotkvice imaju papren okus i lijepo krckaju pod zubima pa su zbog toga interesantne za razne vrste salata. Dobar su uzvor vitamina C i minerala, uključujući cink i kalij. Svaka rotkvica ima jednu kaloriju.

rotkvice

Kome treba desert ako imate gomilu jagoda. Jagode su bogate vitaminom C, vlaknima i kalijem. Jedna čaša narezanih jagoda ima 53 kalorije.

jagoda

Plodovi mora generalno sadrže manje kalorija nego crveno meso, pa čak i meso peradi. Školjke su bogate bjelančevinama, mineralima i vitaminom B-12. Dvije velike školjke sadrže samo 26 kalorija.

Borovnice su veoma bogate antioksidansima, vlaknima, vitaminima i mineralima. Jedna šolja svježih borovnica sadrži 84 kalorije. Borovnice možete poslužiti kao niskokalorični desert ili ih dodati žitaricama.

borovnice

Klementine su kao male slatke narandže koje se lako gule i veoma su ukusne. Bogate su vitaminom C, kalijem i vlaknima. Jedna klementina sadrži 35 kalorija. Savršene su za popodnevnu užinu ili kao dodatak zdravom doručku.

klementine

Lubenica je savršena za ljetno osvježenje jer je slatka i osvježavajuća. Dobar je izvor kalija i vitamina A i C. Jedna šolja isjeckane lubenice sadrži 46 kalorija. Poslužite lubenicu kao popodnevnu užinu ili nakon večere kao zdrav desert.

 

lubenica

 

(About.com)