Search

Ne pretjerujte s vitaminima! Previše suplemenata može učiniti više štete nego koristi!

Ne pretjerujte s vitaminima! Previše suplemenata može učiniti više štete nego koristi!

Mislili ste da s dobrim i zdravim stvarima ne možete pretjerati? Zapravo, možete. Uprkos popularnom vjerovanju da su vitamini jako zdravi, uzimanje prevelikih količina može imati suprotan učinak na vaše zdravlje.

Nova studija, Univerziteta Centra za istraživanje raka u Coloradu, pokazala je da pretjerano unošenje suplemenata može povćeati šanse za nastanak ozbiljnih zdravstvenih stanja, kao što su kardiovaskularne bolesti i rak, piše Huffington Post.

“Nismo sigurni zašto se to događa, ali dokazi pokazuju da uzimanje suplemenata više nego što je potrebno povećava rizik od razvoja raka”, kazao je dr Tim Byers, jedan od vodećih stručnjaka za rak.

Istraživanje o potrošnji vitamina poćelo je prije 20 godina, nakon što su naučnici primjetili da konzumiranje voća i povrća smanjuje rizik od dobijanja raka. Potom su htjeli istražiti mogu li i suplementi, koji sadrže vitamine, smaniti taj rizik.

“Kada smo prvi put testirali dodatke prehrani na životinjama, otkrili smo da bi rezultati mogli biti obećavajući”, rekao je Byers.

“Poslije smo bili u mogućnosti da testiramo ljudsku populaciju. Proučavali smo hiljade pacijenata za 10 godina, koji su uzimali dodatke prehrani i placebo. Ali rezultati nisu bili onakvi kakve smo očekivali. Kod pojedinih pacijenata višak suplemenata uzrokovao je brže napredovanje raka,”.

“Ovo ne znači da bi ljudi trebalo da se boje uzimanja vitamina i minerala. Ako se uzmu u pravoj dozi, multivitaminski suplementi mogu biti korisni za organizam. Međutim, vitamini ne mogu biti zamjena za nutritivno bogate obroke”, pojasnio je on.