Search

Koliko su visoke potpetice štetne za noge?

Koliko su visoke potpetice štetne za noge?

Sve žene koje su ikada nosile cipele s visokim potpeticama znaju da nije baš lako. Istraživanje američkih stručnjaka za stopala iz 2014. godine je pokazalo da su visoke potpetice daleko najčešći uzrok bolova u stopalima kod žena.

Bolove uzrokuje držanje nogu u strmom položaju – kao da satima stojite na prstima, zaključak je studije objavljene u Časopisu primijenjene fiziologije. Takav položaj stopala može dovesti do bolnih i umornih mišića, te uzrokovati razne vrste povreda, kazali su autori studije.

”Žuljevi, plikovi, kurije oči i urasli nokti uobičajeni su kod žena koje često nose cipele s visokim potpeticama”, naglasio je dr. Rodney Stuck, specijalista podijatrije na Loyola Univerzitetu u Chicagu.

”Što je peta viša, uzrokuje ozbiljnije probleme”, dodao je on.

Međutim, hodanje na visokim petama nije štetno samo za stopala, posljedice se mogu osjetiti i na gornjim djelovima noge, odnosno u listu. Prema istraživanju iz Velike Britanije i Austrije, puno vremena provedenog u cipelama s visokom potpeticama može dovesti do promjene strukture mišića i tetiva u listovima – ali ne na bolje.

”Visoke potpetice mogu uzrokovati skraćivanje mišićnih vlakana i jačanje Ahilove tetive”, kazao je dr. Marco Narici, profesor kliničke psihologije na Univerzitetu u Nottinghamu i koautor studije. On je pojasnio da takve promjene uzrokuju smanjenje raspona kretanja zgloba, te da povećavaju rizik za druge povrede donjeg dijela tijela.

Više istraživanja je pokazalo da hodanje na visokim potpeticama povećava i pritisak na ivere u koljenima.

”Ovaj pritisak može dovesti do ranog početka osteoartritisa, a taj rizik se povećava kod težih žena”, istakla je dr. Constance Chu, profesor ortopedske hirurgije na Stanfordu.

(Time)