Search

Dan narcisa

Dan narcisa
Mostar: ”Jedan narcis – jedan život”

Dan narcisa je humanitarna akcija posvećena prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke. Narcisi predstavljaju simbol proljeća i buđenja nove nade.

Pripremila: Suada Magrđija

U Bosni i Hercegovini svake godine od raka dojke oboli oko 1.300 žena, a umre njih oko 500. Najugroženje su žene u dobi između 50 i 69 godina starosti, ali ova zloćudna bolest sve je češća i u znatno mlađih žena. Na pojavu raka ne možemo uticati, ali na prevenciju i smanjenje smrtnosti, što je najvažniji cilj, možemo.

Danom narcisa, koji se svake godine tradicionalno obilježava u gradovima širom BiH, nastoji se podići svijest o raku dojke kao ozbiljnom javnozdravstvenom problemu i educirati žene o važnosti redovnih pregleda dojki kako bi se bolest otkrila što ranije, dok je u velikom postotku izlječiva.

Kroz Dan narcisa udruženja građana širom BiH se bore za prava žena da imaju najbolju moguću zdravstvenu njegu i zaštitu, a najviše apeliraju na prevenciju. Prevencija je najvažnija, jer otkriti rak na vrijeme, kada je manji od jednog centrimetra i kada je izlječiv, je značajna stvar, za razliku od onih koji se otkrivaju kasnije i koji su nažalost ponekad otkriveni i u metastatskom procesu.

Značaj ranog otkrivanja raka dojke

”Prema nezvaničnim podacima na našem UKC Tuzla, svake godine se operiše preko 150 žena, razne starosne dobi. Nažalost, podaci pokazuju da se granica oboljelih rapidno spušta i da je sve više mladih žena među oboljelima. Narcis je cvijet simbol buđenja života, a Dan narcisa je simbol buđenja svijesti o ranom otkrivanju raka dojke, sa željom da ova opaka bolest ne odnese ni jedan život”, istakla je Mujesira Haman, predsjednica Udruženja žena Tuzla.

??????????
Tuzla: ”Podrži život’

”I ove godine cilj obilježavanja Dana narcisa je da se građanima skrene pažnja na značaj ranog otkrivanja raka dojke”, kazala je Azra Ikalović, predsjednica Saveza žena oboljelih od raka dojke “Iskra” iz Banja Luke.

”Cilj je da naše sugrađanke pokrenemo i ukažemo im na veliki problem raka dojke, odnosno potrebu da vode računa o sebi, budu osviještene, rade jednom godišnje detaljne mamografske i ginekološke preglede”, kazala je Maja Memić, predsjednica mostarske Udruge ”Novi pogled”.

Memić je kazala kako u KBC Mostar još od septembra prošle godine mamograf nije u funkciji, pa su pacijentice prisiljene raditi mamografiju privatno ili u RMC ”Safet Mujkić”. Memić je izrazila želju i za adekvatnim sastavom komisije pri Zavodu zdravstvenog osiguranja HNŽ/K. ”Multidisciplinaran pristup liječenju onkološkog pacijenta je jedan od zahtjeva svih članova Udruge”, istakla je Memić.

Goražde
Goražde: “Narcisi za život”

Seja Bavčić, predsjednica Udruženja Biser iz Goražda je kazala: “Narcisi, cvijeće koje simbolizira život, našli su se u rukama mnogih naših sugrađana. Volonteri su obavili sjajan posao. Ono što je neizgovoreno, a mora biti dio ove priče, je kakav će posao napraviti oni u čijim rukama su poluge moći koje mogu otkočiti život za one koji se nađu u situaciji da lijek košta više od života”.

Borba za pravo na lijek

Sarajevo
Sarajevo: ”Narcisom protiv raka dojke”

”Ove godine Narcise posvećujemo borbi za pravo na lijek pacijentica sa hormon ovisnim metastatskim rakom dojke, a koje nemaju adekvatnu terapiju”, kazala je Spomenka Hodžić, predsjednica sarajevskog Udruženja ”Renesansa”. Ona je pozvala društvo da se više uključi u mjere prevencije i borbe protiv ove opake bolesti te apelirala na vlasti da u budžetima planiraju odgovarajuće sume novca za liječenje.

BiH nema nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke

“Dan narcisa je prilika da se ponovi priča o raku dojke i da se upozori javnost na prisustvo ovog oboljenja. To je i prilika da se napomenu i državne strukture da smo mi jedina zemlja, uz Albaniju, koja nema program ranog otkrivanja raka dojke te da se razgovara o ovom oboljenju koje je ubjedljivo najčešće zloćudno oboljenje kod žena. Mi na ovaj način upozoravamo sve da vode računa o oboljelim ženama kao i o zdravim ženama, također upozoravamo da BiH mora dobiti sistemski organizovane programe otkrivanja raka dojke”, izjavio je dr. Harun Drljević, član Udruženja građana “Život” iz Zenice.

Zenica
Zenica: Članovi Udruženja građana ”Život”

Za razliku od susjedne Hrvatske, gdje je akciju Dana narcisa podjelom žutih cvjetova podržala i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, akcije u BiH nije posjetio nijedan od članova predsjedništva. Uprkos tomu, akcije su podržali mnogi građani pa će prikupljenim sredstvima pomoći liječenju Ramize Alajbegović iz Goražda i Irme Subašić iz Tuzle.