Search

Kako brzo otkloniti simptome proljetnih alergija?

Kako brzo otkloniti simptome proljetnih alergija?

Dolaskom prvih proljetnih dana i lijepog vremena ostavljamo zimsku odjeću, zatvorene i pregrijane prostorije, prehladu i gripu. Iskoristićemo lijepo vrijeme za boravak na otvorenom i odlazak u prirodu. Nažalost, za sve veći broj osoba dolazak proljeća označava početak tegoba i borbe sa alergijama.

Piše: Dr Anela Šehić – Lihovac

Alergije predstavljaju pretjeranu, štetnu reakciju našeg organizma, a nastaju nakon što odbrambeni sistem netačno prepozna inače neškodljiv vanjski faktor kao potencijalnu opasnost. Vanjski faktor koji pokreće alergijsku reakciju naziva se alergen. Najčešći alergeni su razne vrste polena (cvjetni prah drveća, trava i korova). Zadnjih godina uočava se trend stalnog porasta alergijskih bolesti, a posebno u visokorazvijenim zemljama Zapada u kojima gotovo polovina stanovništva pati od alergijskog rinitisa, inače najčešće alergijske bolesti. Računa se da se broj alergijskih bolesti dišnih putova u zemljama zapadne Europe udvostruči svakih deset godina.

Alergijski rinits je upala nosne sluznice izazvana nekim od alergena, a posebno je česta u proljeće kada počinje cvjetanje drveća i kada je koncentracija cvijetnog praha u vazduhu povećana. Tipični simptomi su kihanje, svrbež nosa, šmrcanje, obilan vodenasti sekret, otok nosne sluznice i otežano disanje kroz nos, a ponekad čak i smanjenje ili gubitak osjeta mirisa. Često je uz sluznicu nosa zahvaćena i sluznica oka (konjunktiva) pa se javljaju i simptomi na očima i očnim kapcima: svrbež , suzenje, pečenje i crvenilo. Simptomi su slični prehladi, ali ako traju duže od 1-2 sedmice, a posebno ako se javljaju u određeno doba godine, vjerovatnije je da se radi o alergijskom rinitisu. Za lakše razlikovanje, dobro je znati i da se kod alergija povišena temperatura javlja veoma rijetko, ali je zato svrbež nosa i očiju uobičajen. Alergijski simptomi obično su dugotrajniji od simptoma prehlade i smiruju se tek uz odgovarajuće lijekove, dok prehlada prolazi spontano. Osobe koje boluju od alergijskog rinitisa mogu biti razdražljive, a simptomi izazivaju glavobolju i smanjenje koncentracije što se može odraziti na uspjeh u učenju kod djece i adolescenata. Alergijski rinitis često je praćen i alergijskom upalom sinusa, a u djece može biti udružen s čestim upalama uha. U djece se počinje javljati iza treće godine života, a najčešće u školskoj dobi.

Liječenje se provodi lijekovima iz grupe antihistaminika, a savjetuje se sa primjenom početi sedam dana prije početka sezone cvjetanja drveća ili trava. Postoji dugogodišnje iskustvo sa primjenom loratadina, koje potvrđuje da i nakon višegodišnje primjene ovaj lijek zadržava odličnu efikasnost i dobru podnošljivost u samoliječenju simptoma sezonskih alergija.

___________________________________________________________

Lostop®(loratadin) je lijek koji spada u grupu antihistaminika sa sistemskim djelovanjem. Kod pacijenata sa sezonskim alergijskim rinitisom, Lostop® se preporučuje primijeniti 2 do 3 sata prije izlaganja alergenima, a djelujuje tokom sljedeća 24 sata. Lostop® sprječava, olakšava i otklanja simptome sezonske alergije tokom cijelog dana i noći, osigurava normalan ritam spavanja, te obezbjeđuje nesmetano obavljanje svakodnevnih životnih aktivnosti. Za razliku od nekih drugih lijekova, Lostop® ne uzrokuje pospanost, nema uticaja na psihomotorne aktivnosti, te nema neželjenih efekata na srce. 
Lostop®u obliku tableta od 10 mg, može se nabaviti u svim apotekama, bez ljekarskog recepta, a za najbolje rezultate lijek treba primjenjivati prema priloženom uputstvu.

____________________________________________________________

(PR ČLANAK)