Search

Znate li primiti kompliment?

Znate li primiti kompliment?

Većina ljudi vole biti zapaženi, ali malo ko zna dostojanstveno prihvatiti kompliment. Umjesto toga, oni umanjuju kompliment ili ga odbacuju u potpunosti.

Kada primate kompliment od nekog kome se divite, vaša prva reakcija može biti skretanje pozornosti. Npr. ako vam je prijatelj izrazio zahvalnost za vašu pomoć, možda ćete vratiti kompliment u stilu ”Ma ništa. Svako je to mogao učiniti”. Ovo umanjuje vašu vrijednost i vrijeđa onoga koji je dao kompliment, a u krajnjem slučaju može protumačiti da ste vi nezahvalna ili nesigurna osoba.

Zahvalnost je jedini prihvatljivi način da se prihvati kompliment. Kad god vam je upućen kompliment ili priznanje, a ne znate šta odgovoriti, dostojanstveno ih prihvatite koristeći ove savjete:

Skromno ”Hvala” je najjednostavniji izraz kojeg možete reći, a ima snažnu poruku. Kada primate kompliment dovoljno je reći: ”Hvala, cijenim tvoje/vaše ljubazne riječi”.

Nemojte pokušati vratiti kompliment riječima poput: ”Hvala, ali svi znaju da su tvoje/vaše zasluge vrijednije od mojih”.Jednostavno prihvatite i uživajte u komplimentu, i zahvalite se.

Pazite na vaše neverbalne znakove. Govor tijela je moćan komunikacijski alat. Prekrižene ruke na prsima ili ruke u džepovima mogu dati dojam nezainteresovanosti. Umjesto toga, gledajte u oči sagovornika, malo se nagnite naprijed i nasmiješite se.

Priznajte zasluge vašeg tima. Kada primate kompliment ili priznanje za nešto ste napravili s drugima u timu, priznajte njihov rad. Ako ste s nekim organizovali događanje, gostima koji daju komplimente ćete reći nešto poput: “Tako mi je drago da ste uživali. Prenijet ću vaše riječi kolegi koji je pomogao u planiranju događaja.”

Slijedite odgovarajući protokol. Ako ste primili nagradu na javnoj svečanosti, prihvatite nagradu lijevom rukom. To će vam omogućiti da se desnom rukom rukujete. Pokažite skromnu zahvalnost onima koji vam čestitaju.

Primanje zdravice. Ako vam neko posvećuje kompliment u obliku zdravice, na kraju govora nemojte piti iz vaše čaše. To je jednako tapšanju vlastitih leđa ili pjevanju “Sretan rođendan” na vlastitoj zabavi. Najbolji način reagovanja je kimnuti glavom u znak potvrde i nasmiješiti se. Kad su svi prisutni popili gutljaj svog pića, ustanite i ponudite zdravicu zauzvrat.