Search

Laserska terapija nekontroliranog mokrenja i opuštanja zidova vagine

Laserska terapija nekontroliranog mokrenja i opuštanja zidova vagine

Što je stres urinarna inkontinencija?

Stres urinarna inkontinencija (SUI) je nekontrolirano mokrenje pri naporu – čest problem kod žena koji se javlja tijekom kašljanja, kihanja, smijanja ili fizičkog napora – skakanja, trčanja, penjanja stepenicama…

Koji su uzroci SUI?

Uzrok nekontroliranog mokrenja pri naporu je slabljenje mehanizma zatvaranja mokraćne cijevi, uretre, što je posljedica smanjenja tonusa mišića poda zdjelice. Faktori rizika za slabljenje ovog područja su vaginalni porođaj, starenje i pretilost.

Kako se liječi SUI?

Do sada se nekontrolirano mokrenje pri naporu neinvazivno liječilo jačanjem mišića zdjeličnog dna – Kegelovim vježbama, koje su samo djelimično učinkovite, jer ovise o tome koliko se često i ispravno rade. Teži poremećaji i veća spuštanja maternice liječe se operativno, stavljanjem različitih traka, mrežica ili većim operacijama, što zahtijeva opću anesteziju, boravak u bolnici i duži oporavak, a može imati i komplikacije.

Šta je sindrom opuštanja zidova vagine (vaginal relaxation syndrome)?

Sindrom opuštanja zidova vagine predstavlja povećanje unutrašnjeg promjera vagine i njeno širenje, što za posljedicu može imati smanjenje intimnog doživljaja i za ženu i za partnera, ali i povećanje rizika od javljanja nekontroliranog mokrenja tijekom fizičkog napora.

Šta su uzroci opuštanja zidova vagine?

Najčešći uzrok je rastezanje zidova vagine pri vaginalnom porođaju, a rizik da će se to dogoditi raste sa brojem porođaja. Drugi uzroci su urođena slabost vezivnog tkiva i proces starenja.

Kako se liječi?

Do sada su se učinkoviti rezultati mogli postići samo invazivnim operativnim zahvatima – plastičnim operacijama prednjeg i zadnjeg zida vagine, što nosi određene rizike i često ne dovodi do zadovoljavajućih rezultata. Ovaj zahvat predstavlja i prevenciju pojave nekontroliranog mokrenja tijekom fizičkog napora.

Laserska terapija IncontiLase® & intimaLase®

Najsuvremenije terapijske opcije za terapiju blagih do umjerenih simptoma nekontroliranog mokrenja i sindroma opuštanja zidova vagine – IncontiLase i IntimaLase su novi, nekirurški zahvati koji su učinkoviti, bezbolni, kratko traju, a prije svega, sigurni su. SUI i opuštanje zidova vagine često su međusobno povezani, a oba zahvata mogu se obaviti istovremeno. Fototermalno djelovanje lasera na kolagen u zidovima vagine dovodi do restrukcije i stimulacije rasta novog kolagena, što dovodi do učvršćivanja zidova vagine i boljeg intimnog doživljaja, a kod IncontiLase – do zatezanja prednjeg zida vagine što omogućuje bolju potporu mjehuru i zadržavanje urina.

Kako se liječi?

Potpuno! Specijalni spekulum se uvodi u vaginu, nakon čega se u njega stavlja nastavak preko kojega se kratkim laserskim impulsima djeluje na cijelu površinu vagine. Neposredno poslije zahvata možete se vratiti svojim redovnim obavezama. Tijekom tjedna nakon zahvata treba izbjegavati dizanje teškog tereta, intimne odnose i kupanje u kadi. Izvode se dva zahvata, u razmaku od četiri do šest tjedana.

Prije i poslije

Prednosti laserskog zahvata

– traje 15 minuta

– bezbolan

– bez reza i krvarenja iz šavova

– nema anestezije i lijekova

– visoka učinkovitost i zadovoljstvo pacijenticaUspjeg zahvata grafikon

Uspjeh zahvata 92.5% žena koje su prošle terapiju IncontiLase smatraju da se nekontrolirano mokrenje pri stresu značajno popravilo poslije 120 dana, a 78,5% kažu da nemaju više nikakve simptome. 95% žena koje su prošle terapiju IntimaLase istaknule su da imaju dojam da im je vagina znatno uža i da imaju bolji intimni doživljaj (ispitivanje Dr. Sabina Senčar i Dr. Urška Bizjak-Ogrinc).

 

 

 

Terapija je dostupna u Poliklinici Sunce-Agram, na adresi Trg međunarodnog prijateljstva 20, u Sarajevu. (Info telefon: 033 755 547, Prijemi/odjave: 033 755 561, 033 755 560, E-mail: [email protected])
 (PR ČLANAK)