Search

Probiotici ublažavaju simptome sezonskih alergija

Probiotici ublažavaju simptome sezonskih alergija

Probiotici ili ”dobre bakterije” mogu pomoći osobama koje pate od sezonskih alergija, sugeriše nova studija.

Istraživači su analizirali rezultate više od 20 ranijih studija i otkrili da jedenje jogurta ublažava simptome alergije na pelud, jer probiotici iz njega jačaju imunitet i poboljšavaju kvalitet života kod osoba koje pate od alergija.

Otkrili su da je većina tih studija (17 od 23) pokazala poboljšanje kod osoba koje su uzimale probiotičke suplemente ili jele hranu koja sadrži probiotike, u poređenju s onima koji su uzimali placebo.

Šest studija je pokazalo da probiotici nisu pomogli osobama s alergijom na pelud, rekli su istraživači.

Međutim, dr. Justin Turner, ORL hirurg na Vanderbilt University Medical Center u Nashvilleu, Tennessee, napominje da su potrebne dodatne kvalitetne studije prije nego ljekari budu mogli preporučiti probiotike kao pomoć kod sezonskih alergija.

”Čak i ako se dodatno dokaže učinkovitost probiotika na sezonske alergije, malo je vjerovatno da će zamijeniti standardne medicinske tretmane koje koriste osobe oboljele od njih”, dodao je on.

Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije probiotici su živi mikroorganizmi (tzv. “dobre” bakterije) koji primijenjeni u adekvatnoj količini imaju povoljne učinke na zdravlje domaćina. Oni pomažu u uspostavljanju ravnoteže između ”dobrih i loših” bakterija u crijevima. Nalaze se u jogurtu, kefiru, siru, kiselom kupusu, a takođe postoje i razne vrste probiotičkih suplemenata.

(Live Science)