Search

Brza hrana ubija dobre bakterije u crijevima koje nam pomažu da ostanemo vitki

Brza hrana ubija dobre bakterije u crijevima koje nam pomažu da ostanemo vitki

Brojna istraživanja su pokazala da nas dobre bakterije u crijevima mogu zaštititi od mnogih zdravstvenih problema poput dijabetesa, raka, srčanih bolesti i upalnih bolesti crijeva. Međutim, ako preferirate  prerađenu i brzu hranu, umjesto uravnotežene i zdrave ishrane, možete ubiti trećinu ovih korisnih bakterija.

Ljudska crijeva imaju oko 3.500 vrsta bakterija, kojih ima toliko da su teške gotovo pet kilograma.

Profesor genetske epidemiologije na Kings koledžu u Londonu, Tim Spector, u novoj knjizi “The Diet Myth“ istraživao je vezu između mikroba, hrane i zdravlja.

Spector je koristio 23- godišnjeg sina Toma, kao “zamorca“, za svoja istraživanja. Tom je 10 dana jeo samo brzu hranu, hamburgere, čips, pohovanu piletinu i gazirana pića.

“Prije ovakvog  načina ishrane, imao sam oko 3500 vrsta bakterija u stomaku, a dominirala je vrsta koja se zove firmicutes. Nakon deset dana brze hrane izumrlo je čak 1.300 bakterija, a predominirala je vrsta bacteriodes“ – kazao je Tom.

Istraživanje je pokazalo da prekomjerno debljenje kod nekih ljudi ukazuje na manju količinu dobrih bakterija u crijevima.

(Huffington Post)