Search

Dojenje može smanjiti rizik od razvoja leukemije kod djece

Dojenje može smanjiti rizik od razvoja leukemije kod djece

Djeca koja su dojena najmanje šest mjeseci nakon rođenja mogu imati manji rizik od razvoja leukemije u dječjoj dobi, navodi se u novoj analizi prethodnih istraživanja.

Prilikom analize 18 studija, istraživači su otkrili da bebe koje su majke dojile šest mjeseci i duže imaju 19 posto manji rizik od razvoja dječje leukemije u odnosu na onu djecu koja nisu dojena uopšte ili koja su dojila kraći vremenski period.

”Iako je dječja leukemija vrlo rijetka, stopa učestalosti raste svake godine.”, kazala je autorica istraživanja Efrat L. Amitay, sa Univerziteta Haifa u Izraelu.

U 18 studija, koje su analizirane prilikom istraživanja, učestvovalo je više od 10.000 slučajeva djece sa dijagnozom leukemije i 17.500 djece koja nisu imala leukemiju. Studije su objavljene u periodu od 1960. do 2014. godine u recenziranim časopisima.

Iako je dječja leukemija rijetka bolest, ona je je još uvijek najčešći tip raka i čini oko 30 posto karcinoma kod djece i tinejdžera. Istraživači su posmatrali akutnu limfoblastičnu leukemiju (ALL) i akutnu mijeloičnu leukemiju (AML). Oko 85 posto djece s ALL preživi bolest, dok je kod AML oko 60 do 70 posto preživjelih.

Mada nijedno istraživanje nije detaljno objasnilo na koji način majčino mlijeko može smanjiti rizik obolijevanja od leukemije, naučnici navode kako je to mlijeko živa supstanca i da sadrži mnoge imunološki aktivne komponente i protuupalne mehanizme koji utiču na razvoj imunološkog sistema kod novorođenčadi.

Inače, od ranije je poznato da dojenje smanjuje rizik od sindroma iznenadne smrti kod novorođenčadi, gastrointestinalnih infekcija, upale uha, dijabetesa tipa 2 i pretilosti.

Studija je objavljena 1. juna u časopisu JAMA Pediatrics.

(LiveScience)